Дракулић: Без нових кредита нема ни привреде, чекамо нове мере

БЕОГРАД: Привремена обустава плаћања кредита је добра мера за предузећа, али су зато банке престале да одобравају нове кредите, а без кредита нема ни привреде, изавио је председник српског пословног клуба „Привредник“ Зоран Дракулић.
n
Фото: Tanjug/S.Radovanović, ilustracija

Он је рекао да ће се видети сутра, за када је најављено детаљно представљање пакета економских мера, на који начин ће држава гарантовати банкама пласирање кредита.

Каже да су неке друге земље донеле мере да централна банке и држава гранатује одређени проценат ризика у случају да те фирме после не могу да врате новац.

Дракулић је рекао да је још не зна детаље, али да је чуо од банкара да се ту ради средствима од око две милијарде евра.

Напомиње да за банке то нису мала средства и да могу доћи у опасност да много предузећа којима се пласира новац у међувремену пропадну.

Треба банкама упумпати додатну ликвидност, јер приведа мора и даље да живи и потребни су и даље нови креидти, јер ако тога нема привреда је и даље мртва, навео је Дракулић.

Каже да приведници имају сада проблеме посто су са неким клијентима заључили уговоре, на пример, за куповину робе, али да су банке када је донета мера за одлагање отплате кредита престале да пуштају нове кредите иако су они већ на неки начин били одобрени и гарантовани, пошто су банке биле затечене.

Важно је да банке наставе нормално да функционишу да би могла и привреда да функцнише, рекао је Дракулић и изразио очекивање да ће по питању банака бити уведене сличне мере као што су то урадиле неке земље у региону.

Председник Србије Александар Вучић је синоћ рекао да ће банке преко гарантног фонда убацити у систем две милијарде евра, како би се обезбедила потребна за ликвидност и део солвентности средњих предузећа, а посебно малих и микро предузећа.

Две милијаде евра банке ће морати да тресну у систем, а од тога ми преузимамо одговорност између 480 милиона и 600 милиона, око 550 милиона да се договоримо са банкама, што је милијарду и 250 милиона да се финансирају мали. Јер би банке рекле да може да се финансира само онај који долази за нови кредит, рекао је Вучић.

Држава ће бити гарант три године.

Народна банка Србије је половином марта прописала мораторијум у отплати кредита за све дужнике који то желе (физичка лица, пољопривреднике и предузетнике и привредна друштва), а подразумева застој у отплати обавеза који не може бити краћи од 90 дана, односно од трајања ванредног стања које је уведено због пандемије.

У том периоду дужник неће бити у обавези да отплаћује своје обавезе по основу кредита односно лизинга.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести