Драматичан скок цене гаса и струје у Британији; рачуни већи за 50 одсто

БЕОГРАД: У Великој Британији ових дана цене бележе драматичан раст, а рачуни за гас и струју увећани су за 50 одсто, због чега се процењује да ће чак 1,5 милиона Британаца пасти на ивицу сиромаштва, изјавила је амбасадорка Србије у Лондону Александра Јоксимовић.
london
Фото: pixabay.com

Она је рекла да у Лондону, на пример, литар бензина данас кошта 1,67 фунти, што је око 240 динара, а литар дизела 1,79 фунти или око 250 динара.

Говорећи за ТВ К1 из Лондона путем видео-везе, Јоксимовић је рекла да је једна од мера владе због високих цена нафтних деривата у тој земљи била спуштање даџбина за пет пенија по литру горива.

Јоксимовићева је рекла да се у Великој Британији мешају утицаји различитих криза из претходних година и да због тога драматично расту цене основних намирница за домаћинство и трошкови живота.

То је највећи раст у читавој генерацији, рекла је Јоксимовићева и додала да вртоглаво расту цене гаса и струје.

Она је рекла да су рачуни за гас порасли у октобру 28 одсто, а да ће сада у априлу бити већи за додатних око 50 одсто.

На пример, ако је годишњи рачун за гас прошле године био 2.000 фунти за домаћинство, ове године ће бити 3.000 фунти, објаснила је амбасадорка.

Истиче да су вести о новим поскупљењима свакодневне и да је, на пример, набавна цена пилетина са фарми повећана за 50 одсто.

Такође, значајно је порасла брашна, уља за 16 одсто...

Јоксимовићева каже да се процењује да ће ове године инфлација у ВБ износити 7,5 одсто, што је пуно ако се узиме у обзир економска развијеност те земље.

Наводи да је велико истраживање показало да осам милиона, од укупно 66 милиона становника у Великој Британији, нема новца за основне животне трошкове.

Како је рекла, најновија процена каже да ће 1,5 милиона становника, од којих су 500.000 деца, пасти на потпуну ивицу сиромаштва.

Претпоставља се да ће 23 милиона становника бити принуђено да се одрекне неких основних потреба. Ако имате драстична повећања цена горива, то утиче на све аспекте живота, указала је она.

Амбасадорка је рекла да је ВБ мало зависна од руског гаса, пошто увози само три одсто, док половину потребних количина увози из Северног мора, трећину из Норвешке...

У том контексту украјинска криза не утиче на снабдевеност количинама гаса, али утиче на цене тог енергента, додала је Јоксимовићева.

Када је реч о корона вирусу, каже да је све више заражених и да тренутно има скоро пет милиона позитивних, што је 7,6 одсто становништва, али да то сада, ипак, није кључна тема у Великој Британији.

Проценат вакцинисаних старости од 12 година другом дозом је већа од 86 одсто становништва, а трећом 67,6 одсто. Доминантан је омикрон варијанта 1 и 2, рекла је она и додала су потпуно укинуте мере, да није обавезно више ношење маски, нити да изолација у случају заражености.

Каже да је у благом порасту проценат хоспитализације и да дневно има око 100 преминулих од ковида, а највише од 200 дневно.

Амбасадорка је рекла да је за путовања све отворено и да не постоји обавеза тестирање, тако да се може путовати као пре пандемије.

Ипак неке авио-компаније отказују летове у ВБ, како каже, због зато што имају пуно заражених радника, чији је број већ био смањен у претходном периоду.

Лоукост компаније, на пример, Изи Џет је за викенд отказао 222 лета, а 162 лета у понедељак. Ипак, то је мали проценат пошто су у понедељак имали више од 1.600 летова.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести