Ако закаже Бугарска, биће барем гаса са Северног тока

Да ли ће почетком наредне године у Србију гасоводом Турски ток стизати гас из Русије за сада се не може прецизно рећи јер, како пишу медији, почетак радова на траси тог гасовода у Бугарској, преко чије територије би гас из Русије требало да стиже у нашу земљу, касни.
turski tok
Фото: Youtube Printscreen

До застоја је дошло због судског спора између учесника у изградњи деонице кроз Бугарску, и то би могло довести до тога да изградња не буде завршена у планираном року – до краја године.

То, наравно, значи и да из тог правца у Србију не би стизао гас, што би нашу земљу ставило у веома неповољну ситуацију. Наиме, из Русије је најављено да ће 2020. године бити обустављена испорука гаса ка Европи преко Украјине, из које гас, преко Мађарске, стиже у Србију. Ако престане испорука гаса из Русије преко Украјине, а да не буде завршен гасовод „Турски ток”, указује председник Удружења за гас Србије Војислав Вулетић, не значи да ће тржиште Србије остати без гаса јер алтернативни правци снабдевања постоје, у шта су се грађани Србије уверили пре деценију.

– Још се сви добро сећамо 2009. године, када је потпуно обустављена испорука гаса преко Украјине и када у нашу земљу гас није стизао уобичејеним путем па се решење тражило и нашло куповином гаса у Европи – рекао је Вулетић. – Ситуација је и сада иста: у Европи има довољно гаса и за наше тржиште, али треба знати да ће у том случају набавка тог енергента више коштати.


Значај подземног складишта

Захаљујући подземном складишту гаса у Банатском Двору, Србија је сада у далеко бољој позицији у односу на 2009. годину, када је, због спора Русије и Украјине, и буквално остала без тог енергента. Капацитет тог складишта омогућава да и у случају прекида испоруке гаса домаће тржиште буде снабдевено јер се дневно може произвести/извадити око пет милиона кубних метара гаса, а уз планирано проширење складишта на 750 милиона кубика, биће обезбеђена већа дневна производња.


Он указује на то да се завршава и изградња гасовода Северни ток 2 и да ће њиме бити транспортоване довољене количине гаса. По његовим речима, извесно је да је Европи потребан гас из Русије, а да су европске земље схватиле да количине тог енергента из других држава – Азербејyана, Казахстана и с Кипра – нису довољне за потребе њихових тржишта.

– Оптимистичан сам кад је у питању изградња Турског тока јер Бугари највеће количине гаса за своје тржиште добијају из Русије и зато  очекујем  да ће се тај гасовод у Бугарској градити и да ће гас у Србију у будућности стизати из тог правца. Има довољно времена да се „Турски ток” изгради, обезбеђен је и новац и све друго, а изградња тог гасовода у Србији је у току – рекао је  Вулетић.

Дакле, још неколико месеци остало је до каја године и време за изградњу гасовода све брже истиче. Да ли ће престати испорука гаса преко Украјине или ће одлука о томе бити промењена, да ли ће бити завршена изградња гасовода „Турски ток” или ће тек бити започета, које ће путеве за снабдевање српског тржишта обезбедити надлежни и колико ће то да кошта – биће познато наредних месеци. Иако се сад чини да је грејна сезона далеко, до ње је остало око два и по месеца, па би зато било добро имати одговоре на та питања и тражити најбоља могућа решења.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести