Ђукановић: Криза банке Силицијумске долине прошириће се и на Европу

БЕОГРАД: Криза коју је изазвало затварање америчке банке Силицијумске долине (СВБ) неминовно ће се проширити и на Европу, изјавио је данас брокер Владимир Ђукановић.
bankrot dugovi pixabay
Фото: pixabay.com

Такође, очекује да ће многе финансијске институције платити цену због високе инфлације.

"Ако се инфлација настави као што смо мислили да ће ове године бити на високом нивоу, видећемо све више банкрота у финансијском систему", рекао је Ђукановић Танјугу. Ђукановић је објаснио да је разлог затварања банке Силицијумске долине повлачење новца радника из ИТ сектора и стартапа.

"У банци Силицијумске долине је доста ИТ радника у Америци држало новац, као и доста стартапа, осигурано им је до 250.000 долара и ко год је имао више пара од тога биће у неком проблему. Амерички фонд најавио је бејлаут, биће неке помоћи", навео је Ђукановић. Он је објаснио да је ситуација са затвореном Сигнатуре банком другачија, јер је су ту држали новац људи који се баве криптовалутама и додао да се не зна да ли ће криза бити сличних размера као 2008. године.

"Када имаш високу инфлацију, не можеш да нађеш квалитетне пројекте на којима можеш да направиш новац, сама банка улази у проблем, јер пада цена обвезница који они држе," рекао је он. Ђукановић је додао да када вредност колатерала (залога) опада, банка постаје несолвентна и нема довољно капитала да покрије оно што је издала.

Саговорник Танјуга је објаснио да нико није одговоран за оно што се десило у банкама у Америци, већ да је њихово затварање производ инфлације узроковане ратом у Украјини.

"Све оно што ја причам је Путинова 'вепонизација' инфлације. Имате велику инфлацију на светском нивоу, роба не може да стигне и цене константно скачу. Ја мислим да смо већ ушли у инфлаторну спиралу, што ће бити проблем, значи неће се решити за годину две. Последњи пут када смо имали ту ситуацију седамдесетих година, криза је трајала више од 10 година", рекао је он.

Ђукановић је навео да централне банке не реагују на целу ситуацију подизањем референтних каматних стопа. "То је као канцер у биолошком телу. Што брже реагујеш, што га брже одстраниш, пре ћеш оздравити. Ако га не одстраниш, зна се која је судбина", закључио је Ђукановић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести