Ђукић: Русија подмирује 40 одсто европских потреба за гасом

БЕОГРАД: Дипломата и бивши амбасадор у Белорусији Срећко Ђукић сматра да се за проблем снабдевања Европе гасом из Русије морају тражити избалансирана и дугорочна решења, с обзиром да Русија подмирује 40 одсто европских потреба.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

"Немачка је зависна од Русије, али и цела Европа. Русија покрива 40 одсто европских потреба за гасом. Има земаља које су стопостотно зависне од руског гаса, попут Србије, Молдавије, Финске, Летоније и још неколико мањих земаља. Немачка је зависна са 50-60 одсто потреба, цела Европа 40 одсто или скоро 200 милијарди кубних метара купује од Гасрпома", рекао је Ђукић за Тан‌југ.

Нагласио је да је та зависност обострана, јер ни Русија не би имала где да продаје тај гас, нити има бољих платиша од Европљана.

"Она тај гас не може да продаје Кини, јер нема такав гасовод према њој, који би могао да пропусти ту количину гаса. Тако да је то међузависност. Европа би се смрзавала ако би Русија заврнула славине, али где би она тај гас усмерила и чиме би пунила буџет који зависи преко 40 одсто од нафте и гаса", навео је Ђукић.

Додао је да однос САД и Русије има утицај на снабдевање Европе гасом.

"Америка је аутономни произвођач и потрошач енергената. Она је највећи произвођач и потрошач гаса у свету и мало је зависна до гаса у остатку света. Она увози течни гас, али је њена зависност од увоза врло мала", објаснио је Ђукић.

Он подсећа да САД од седамдесетих година прошлог века посматрају руски гас у Европи као стратешко оружје у рукама Москве.

"Увек су имали ту позицију у последњих 50 година и сада исти став има према Северном току 2 да тај гасовод објективно угрожава безбедност Европе. Али, Европа нема великих алтернатива, нити алтернатива на кратак рок за руски гас и зато се морају тражити балансирана решења", сматра Ђукић.

Додао је да руски гас седамдесетих година није дошао у Европу зато што је она имала неких избора нити је тада могла да се ослања на изворишта на Блиском истоку, Ирану и у Северној Африци.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести