Е-фискализација омогућава бољу контролу и наплату пореза

БЕОГРАД: Директорка Пореске управе Драгана Марковић оценила је данас да би нови модел е-Фискализације требало да створи услове за борбу против сиве економије, унапреди систем контроле и обезбеди бољу наплату пореза.
efiskalizacija, eporez, kasa/Pixabay.com
Фото: pixabay.com

"Пореска управа ће са новим системом имати могућност да у реалном времену види све транскције пореских обвезника и да провери сваки издат фискални рачун, што омогућава ефикаснију контролу", рекла је Марковић након састанка који су министар финасија Синаша Мали и она имали са произвођачима фискалних уређаја и софтвера.

Навела је да ће радници Управе моћи много тога да виде из седишта Пореске управе, и то ће допринети да анализа ризика буде квалитетнија.

"Корист имају сви учесници на тржишту. Пре свега грађани који могу одмах да провере ваљаност рачуна, продавци који више неће морати да издају и чувају дупле траке, да сервисирају уређаје и земењују модуле, јер је систем фискализације крајње поједностављен", рекла је директорка Пореске управе.

Марковић је позвала све који до сада нису прешли на нови систем фискализације да то ураде, јер је остало нешто мање од 100 дана до 30. априла када истиче рок.

Подсетила је све фискалне обвезнике који нису поднели захтев за субвенције Министарства финансија од 100 евра за фискалну касу и 100 евра за продајно место да се пријаве што пре, јер је крајни рок 31. јануар.

Присутни произвођачи уређаја и софтвера позвали су обвезнике фискализације да им се јаве на време, како би могли да наруче програме који су им неопоходни у складу са делатношћу коју обављају и сопственим потребама.

Директор компаније ХЦП Миломир Трошић захвалио је Пореској управи на сарадњи и ажурности захваљујући којој је компанија успела да сертификује своје производе на време.

"Учествујемо у фискализацији више до 16 земаља, од Кеније, Танзаније, Етипопије, Црне Горе, БиХ, Републике Српске, али смо у Србији наишли на најбољи одзив државе на наше захтеве за помоћ да што пре применимо нова решења. Ми смо дизајнирали и произвели српски уређај и за седам до 10 дана ће прва домаћа фискална каса бити на тржишту", рекао је Трошић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести