ЕБРД и Зелени климатски фонд покрећу програм од милијарду $

ЛОНДОН: Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Зелени климатски фонд (ГЦФ) покрећу програм вредан 1,01 милијарди долара за финансирање трансформације индустрија са високим емисијама гасова у приватном сектору, а међу земљама којима ће средства бити на располагању налази се и Србија.
logo-EBRD
Фото: Dnevnik.rs

Према саопштењу банке са седиштем у Лондону, председница ЕБРД-а Одил Рено-Басо и извршни директор ГЦФ-а Јаник Глемарец потписали су данас споразум који ће промовисати примену технологија са ниским емисијама угљеника у индустријском сектору.

Програм обухвата 252,5 милиона долара концесионог финансирања ГЦФ-а и 757,5 милиона долара средстава ЕБРД-а и других суфинансијера, као и додатних 5,53 милиона долара од ГЦФ-а и 1,36 милиона од ЕБРД-а за техничку помоћ и дијалог о политикама, пренела је агенција Анадолија.

Програм је прво велико ангажовање ГЦФ-а у овом сектору.

Осмишљен је с циљем да омогући унутрашњу трансформацију енергетски интензивних индустрија, агробизниса и рударског сектора Јерменије, Јордана, Казахстана, Марока, Србије, Туниса и Узбекистана, и за подршку корпорацијамау формулисању ниско-карбонске мапе пута.

Генерално, очекује се да ће програм смањити емисије за 17,2 милиона тона ЦО2 током 20-годишњег коришћења имовине у производњи, што је еквивалентно количини једногодишње емисије CO2 из енергетског сектора земље као што је Хрватска, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести