ЕБРД улаже 1,1 милијарду евра у зелене програме у ЕУ

ЛОНДОН: Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) мобилисаће више од 1,1 милијарде евра директних инвестиција или улагања преко финанцијских посредника како би помогла земљама Еуропске уније (ЕУ) у које Банка улаже да остваре пун зелени потенцијал, побољшају одрживост и смање утицај штетних гасова на животну средину.
logo-EBRD
Фото: Dnevnik.rs

Одбор за улагања ИнвестЕУ одобрио је гаранције у вредности до око 150 милиона еува за прве операције ЕБРД, у оквиру уговора о гаранцијама ИнвестЕУ вредног до 450 милона евра између Еуропске комисије и ЕБРД-а.

Ново финансирање подстакнуће зелена и одржива улагања у комунални, саобраћајни и енергетски сектор како би се одговорило на изазове заштите животне средине.

Такође ће подржати успешан програм ЕБРД "Зелени градови", који је активан у више од 50 урбаних подручја како би се убрзала њихова зелена транзиција, преноси СееБиз.

Средства ће бити коришћена и за опоравак од кризе изазване пандемијом ковида-19 и решавање недостатака у инфраструктури, а побољшаће и конкурентност и социоекономско приближавање земаља ЕУ с другим државама чланицама.

Финансијске институције у тим земљама даваће зајмове за финансирање улагања у одрживи саобраћај, енергетску ефикасност, обновљиве изворе енергије и стамбене зграде.

То ће допринети уштеди енергије и смањењу емисије угљен-диоксида у грађевинарству и саобраћајном сектору.

Ново финансирање ће помоћи и у решавању енергетске кризе изазване ратом у Украјини.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести