ЕЦБ "заокружила" циљану стопу инфлације на 2,0 посто

ФРАНКФУРТ: Европска централна банка је одлучила данас да ревидира благо навише своју циљану стопу инфлације, заокружујући је на тачно 2,0 процента, и да толерише раст потрошачких цена изнад тог нивоа када то сматра потребним.
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

Централна банка еврозоне, са седиштем у Франкфурту, започела је у јануару прошле године прво преиспитивање своје политике од 2003, али је тај посао морала да одложи због пандемије корона вируса. Идеја је била да се процени која су прилагођавања политике и алата ЕЦБ-а потребни за постизање њеног главног циља - ценовне стабилности.

ЕЦБ је до сада радила на постизању нивоа инфлације од „близу али испод 2,0 процента“, а убудуће ће званична циљана стопа инфлације бити 2,0 посто уз дозвољено прекорачење тог нивоа.

„Управни савет сматра да се стабилност цена најбоље одржава тежећи ка циљаној инфлацији од 2,0 посто у средњорочном периоду. Овај циљ је симетричан, што значи да су негативна и позитивна одступања инфлације од циљаног нивоа подједнако непожељна“, навои се у саопштењу ЕЦБ-а, преноси ЦНБЦ.

Председница ЕЦБ Кристин Лагард је рекла на данашњој конференцији за новинаре да је нови циљ инфлације „јасан и лак за изражавање“.

„Знамо да 2,0 процента неће бити константно на мети, можда ће бити неких умерених, привремених одступања у било ком смеру од тих 2,0 процента, и то је у реду. Оно што нас веома брине је свако дуже, упорније и знатније одступање од циља које ће захтевати снажну акцију“, навела је Лагард.

Први редован састанак Управног савета о монетарној политици на којем ће се одлучивати уз примену ове нове стратегије биће одржан 22. јула.

Лагард је такође најавила да цје бити спроведена нова ревизија политике 2025. године.

Истакла је да јој је питање климатских промена изузетно важно и да јој је стало да централну банку боди зеленијим путем.

У том смислу, у ревидираној политици се наводи да ће ЕЦБ прилагодити свој рад остварењу зелених циљева тако што ће климатске ризике уврстити у критеријуме приликом одлучивања које ће корпоративне обвезнице куповати.

„Критеријуми ће укључивати и усклађивање издавалаца обвезница, у најмању руку, са законима ЕУ за спровођење Париског споразума, кроз метричке стандарде који се односе на климатске промене или обавезивање издавалаца на те циљеве“, навела је ЕЦБ у саопштењу.

Централна банка еврозоне је најавила такође да ће објавити информације које се тичу климатског питања у оквиру свог програма куповине корпоративне имовине до првог квартала 2023. године.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести