ЕЦБ: Заустављен пад глобалне употребе евра прошле године

ФРАНКФУРТ: Глобална употреба евра била је углавном стабилна прошле године након константног пада после дужничке кризе еврозоне, али се наде да ће тражња порасти нису оствариле, наводи се у извештају Европске централне банке (ЕЦБ) објављеном данас.
evro
Фото: pixabay.com

Лансиран пре више од 20 година, евро је увек играо ролу "друге виолине" у односу на амерички долар, иако је ЕЦБ себи поставила циљ да ојача његову глобалну улогу, делом и да би смањила ослањање блока на америчку валуту у периоду растућих глобалних трговинских тензија, преноси Ројтерс.

Евро је чинио 20,5 одсто глобалних девизних резерви на крају 2019, што је повећање у односу на 20,3 процента годину раније, док је његов удео у доспелим међународним дужничким хартијама опао на 22,1 посто са нивоа од 22,4 процента, пише у годишњем извештају ЕЦБ о јединстве ној валути.

У међународним депозитима изван 19-чланог блока, улога евра је остала углавном непромењена, док је његов удео у неизмиреним кредитима на глобалном нивоу порастао за један процентни поен.

"Недавна пандемија Ковид-19 наглашава хитност политика и реформских напора који су од кључен важности за јачање привлачности евра на глобалном нивоу", рекла је председница ЕЦБ-а, Кристин Лагард.

Попут евра, и долар је у последњој деценији изгубио тржишни удео у односу на друге валуте, као што су јапански јен и британска фунта, али ипак обе ове валуте још увек учествују са преко 80 процената у глобалним девизним резервама.

"Удео америчког долара, водеће светске резервне валуте, додатно је пао на најнижи ниво у две деценије, што указује на то да се наставља тренд постепене диверзификације портфеља глобалних девизних резерви", закључила је ЕЦБ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести