Економски опоравак еврозоне снажнији од очекиваног

ЛОНДОН: Опоравак еврозоне у априлу, од економског пада изазваног пандемијом, много је снажнији него што се очекивало, јер се индустрија услуга адаптирала на услове блокада и ненадано вратила на стазе раста, показало је данашње истраживање аналитичке компаније ИХС Маркит.
novac
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Будући да се континент суочио са новим таласом епидемије корона вируса, владе су поново увеле строге мере ограничења како би спречиле ширење заразе, приморавши део предузећа на поновно затварање а грађане да остану код куће.

Због тога се у овом кварталу очекивало да ће економски опоравак бити знатно слабији него што је предвиђано у марту.

Међутим, према флеш резултатима истраживања ИХС Маркита, композитни индекс менаџера набавке (ПМИ), који се сматра поузданим показатељем економског здравља, порастао је на деветомесечни максимум у априлу, на 53,7 поена са 53,2 бода у марту, извештава Ројтерс.

Цифра изнад 50 поена означава раст економске активности.

У доминантном сектору услуга, индекс ПМИ се попео на 50,3 бода са мартовског нивоа од 49,6 поена, надмашивши медијан прогнозу економиста у Ројтерсовој анкети који су прогнозирали да ће пасти на 49,1 поен.

Истовремено, за фабрике у монетарној унији ово је најактивнији месец од средине 1997, године, када је почело да спроводи ово истраживање, при чему је индекс који мери вредност производње достигао је највишу коту.

У извештају се наводи да немачки ПМИ указује на оптимистичне изгледе производње у највећој европској економији, јер фабрике настављају да испоручују робу готово рекордним темпом, док је активност у услужном сектору и даље успорена због мера локдауна.

Француска пословна активност је такође порасла снажније него што се предвиђало, јер је друга по величини економија зоне евра показала знаке отпорности.

Композитни индекс будуће производње у еврозони попео се на 68,8 поена са 67,9 бодова у марту, на највиши ниво од када је ИХС Маркит, у јулу 2012, почео да прикупља податке о производним очекивањима предузећа.

У Британији су предузећа такође затрпана новим поруџбинама јер земља укида нека од ограничења уведена због ковида, што наговештава брз економски опоравак.

Европска комисија је данас објавила да је поверење потрошача у еврозони порасло у априлу за 2,7 поена у односу на март, на минус 8,1 бод.

EUR/RSD 117.5626
Најновије вести