Електране и копови ЕПС-а спремни за зимску сезону

БЕОГРАД: Електране и копови Електропривреде Србије су спремни за зимску сезону и санбдевање ће бити стабилно, поручио је ЕПС. Сви системи ЕПС-а спремни су за предстојећу грејну и зимску сезону, ремонти у темолектранама и хидроелектранама су при крају, а на коповима се поризводе планиране количине угља, објавио је ЕПС.
toplana grejanje
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

На термоблоковима електрана у Обреновцу и Костолцу завршени су ремонти, Железнички транспот ТЕНТ-а спеман је да са колубарских копова довози и више од 100.000 тона угља дневно, у хидроелектранама трају завршни радови и зато у ЕПС-и најављују стабилно снабдевање и током хладних дана, пренела је Политика.

Обезбеђени су сви предуслови да ЕПС стабилно и поуздано снабдева елеткричном енергијом свих 3,5 милиона корисника у Србији, истакли су у највећој српској енергетској компанији.

Ремонтна сезона у највећим термоелектранама ЕПС-а у оквиру огранка ТЕНТ успешно је завршена синхронизацијом на мрежу блока ТЕНТ А5 снаге 344 MW.

На свим термокапацитетима овог огранка ЕПС-а обављени су, како је планом и предвиђено, стандардни ремонти на одржавању котлова, турбинских и електропостројења, док су на блоковима ТЕНТ А2 и А6 и ТЕНТ Б1 урађени и планирани већи ремонти.

Ремонти су завршени и у оквиру Железничког транспорта, који је спреман да са колубарксих копова довози и више од 100.000 тона угља дневно.
Испорука угља из Рударског басена Колубара за термоелектране огранка ТЕНТ је на планираном нивоу, чиме је омогућена стабилна производња електричне енергије.

На ЕПС-овим коповима РБ Колубара и Дрмно од поцетак 2017. године до 17. септембра произвдено је 26,4 милиона тона угља, што је за око 400.000 тога угља више него у истом периоду 2016. године.

Од 1. јануара до 17. септембра 2017. године откопано је за један одсто више угља него у истом периоду 2016. године, када је произведено око 26 милиона тога угља.

Добре су прогнозе и за последњи квартал ове године. 

План је да термо и хидроелектране ЕПС-а у последња три месеца произведу 2,5 одсто више од плана, а највећи раст од скоро четири одсто планиран је у раду термоелектрана.

Да нема разлога за стрепњу указује и план да крајем године на депонијама угља буде више од 1,5 милиона тона угља.

Радници ЕПС су у најгорим временским условима и зимским и летњим, омогућили да у Србији снабдевање привреде и грађана електричном енергијом  буде стабилно и поуздано.

Управо захваљујући ангажовању запослених у летњем периоду надокнађен је и премашен план производње у рударском сектору.

Рударски и термосектор преузели су највећи део посла и одговорности у летњем периоду у време тропских врућина, када је не само Србију већ и цео регион захватила суша и када су дотоци на Дрини и Дунаву били и 40 одсто мањи него што је уобичајено за тај период године.

Стање акумулација ЕПС-а упркос изузетно сушном лету је на задовољавајућем нивоу.

Очекује се да се до краја године потпуно испуне производни планови и у производњи и снабдевању електричном енергијом за око 3,5 милиона ЕПС-ових купаца.

Гаранција за добре резултате - у септембру су завршени и ремонти у термосектору огранка ТЕ-Ко Костолац и свих 1.000 мегавата капацитета за производњу електричне енергије и термоелектранама Костолац А и Костолац Б спремни су за нову сезону.

Добра припрема у прошлој гоидни омогућила је костолачким електранама да оборе производни рекорд, а обавјени радови и ове године гарантују добре резултате.

Костолачки термокапацитети су до половине септембра испоручили око 4,47 милијарди киловат - часова електричне енергије, што је за 6,6 одсто више од плана.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести