Електронско плаћање лек за редове пред шалтерима

Првог дана овог месеца Пореска управа почела је да ради по новој организационој шеми.
д
Фото: Dnevnik.rs

Број филијала смањен је са 78 на 37. У Војводини сада послује десет филијала. 

Почетак новог начина рада донео је редове и чекања, због уходавања али и неинформисаности клијената и чињенице да порез не плаћају електронским путем сматрају у централи Поресек управе Србије у Београду. Они очекују да ће се то ускоро средити. Јединице пореске управе су промениле организациону структуру али у свим местима где су биле филијале сада раде писарнице где грађани односно физичка лица могу да обаве све послове везане за порез као и у тек укинутим филијалама. Такође грађани могу порез да плате и елкетронским путем. Нешто другачија је прича је код привредника односно предузећа, јер за њих писарница није надлежна. Они могу да бирају хоће ли порез платити електронским путем или ће у филијалу ако пријаву предају попуњену у папирном облику а то може бити скопчано са путовањем. У ПУ Републике Србије очекују да нова организација допринесе ефикаснијој наплати буyетских прихода, рационализацији пословања и бољој контроли. Број запослених није смањен.

Након реорганизације у АПВ је остало десет филијала

Грађани у филијалама републичке ПУ односно писарницама или електронски паћају порез на пренос апслутних права које се односе на некретнине возила и пловила те на оружје те порез на доходак гађана. Правна лица све могу елктронски. Али за извесне пореске облике мораће да путују до филијале уколико желе да предају пријаву у папирнатом облику. То су порез на добит правних лица, ПДВ или порез на додату вредност, доприноси за обавезно социјално осигурање и акцизе.

Што се тиче нове организације и филијала у које треба да се путује са папирном пријавом да би се оставила на шалтеру нова организација је следећа. У Филијали 1 у Новом Саду у Улици Модене сада ту придодати Петроварадин, Сремски Карловци, Темерин, Беочин, Бачка Паланка, Тител и Бач. У другој новосадској филијали у Модене 2 су се уселили Бачки Петровац, Жабаљ, Србобран и Врбас. Филијала у Суботици сада има надлежности за Мали Иђош, Бачку Тополу, Кањижу и Нови Кнежевац. Истовремено Старој Пазови припала је Инђија. Зрењанин покрива, Бечеј и Нови Бечеј те Житиште и Сечањ. Јединица у Сремској Митровици надлежна је за Руму, Шид, Ириг и Пећинце. Порезници из Вршца сада покривају Алибунар, Пландиште и Белу Цркву. Кикинда је надлежна за Чоку, Нову Црњу, Аду и Сенту. Панчевачка филијала има у надлежнсти Ковин, Ковачицу и Опово. Филијала у Сомбору добила је Оyаке,Кулу и Апатин.


Спас у е-пријави

ПУ Србије тврди да број пореских обвезника који своје обавезе испуњавају електронским путем константно расте.

Већ је стигао до сада 28 милиона е-пријава, а до краја године се очекује да их буде преко 30 милиона.


Ред испред Пореске управе у Новом Саду формирао се  још пре 9 часова, а већина грађана с којима смо разговарали негодује због гужви и није им јасно зашто се то дешава. Поједини долазе и по неколико дана јер нису у могућности да раније дођу и заузму место у реду.

- Из Зрењанина сам, а дошла сам у 9 часова и тада је већ био формиран ред испред Пореске управе - рекла је М. Ш. - Уместо да је све једноставније и боље, стално нешто компликују. Чула сам да су неке радне јединице позатваране, а шалтер на ком сам до сада све сређивала је наводно укинут.

Како би повратио погрешно уплаћен новац, њен “колега” из реда Н. Ч. са супругом долази у Управу већ трећи дан,.

- Први пут смо дошли у 13.30 часова и вратили су нас одмах по доласку - нагласио је огорчени Н. Ч. и напоменуо да ништа боље нису прошли ни други дан кад су стигли око 11.30 часова. - Сад смо дошли око 9.15 часова и надам с да ћемо коначно успети све да обавимо.

Д. Вујошевић

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести