Енглез Карни испао из трке за шефа ММФ-а

ПАРИЗ: Званичници Европске уније саопштили су да су мале шансе да гувернер Централне банке Енглеске Марк Карни замени Кристин Лагард на позицији директора Међународног монетарног фонда, и да Брисел тренутно разматра четири кандидата за ту функцију.
m
Фото: Youtube Printscreen

На челној позицији у ММФ-у се у прошлости традиционално налазио Европљанин, а европски званичници са маргина састанка министара финансија и гувернера централних банака из Групе седам поручују да се Карни, који има канадски, британски и ирски пасош, не сматра довољно Европљанином. 

"Он има погрешан пасош, иако би га иначе сви волели", рекао је један званичник који исти став дели са још тројицом челника, преноси Ројтерс.

Један високи француски званичник изјавио је раније овог месеца да председник Емануел Макрон за ову функцију жели "континенталног Европљанина", чиме је очигледно искључио Карнија.

Француски министар финансија Бруно Ле Мер пристао је да координира консултације међу европским земљама како би се до краја месеца пронашао кандидат.

Чланице ЕУ тренутно разматрају кандидатуре Јеруна Дајселблума, бившег холандског министра финансија и председника еврогрупе, Надије Калвино, шпанске министарке економије, Марија Сентена, садашњег председника еврогрупе и Олија Рена, гувернера Централне банке Финске.

Лагард је ове недеље поднела оставку на место директора ММФ-а након што су је лидери ЕУ почетком јула изабрали за новог гувернера Европске централне банке.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести