Епл прва светска компанија која плаћа ПДВ у БиХ

САРАЈЕВО: Једна од највећих светских технолошких компанија, Епл, постала је прва страна фирма која је платила ПДВ у Босни и Херцеговини за услуге које су грађани БиХ купили на интернету.
epl
Фото: pixabay.com

Портпарол Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, Ратко Ковачевић, рекао је да се компанија Епл регистровала као ПДВ обвезник 5. фебруара 2021. године, те да је 10. марта први пут поднела своју ПДВ пријаву посредством фирме Дилојт БиХ, која је њихов порески пуномоћник, пишу Независне новине.

„Свим грађанима који су у фебруару 2021. године куповали одређене онлајн услуге од Епла издавани су рачуни са обрачунатим ПДВ-ом, који је пријављен у ПДВ пријави те компаније“, навео је Ковачевић.

Додао је да би и све остале светске компаније, које грађанима БиХ пружају услуге из иностранства, требало на такав начин да пријаве и плате пореску обавезу.

„Верујемо да пример компаније Епл може да буде препорука и осталим великим глобалним играчима да на исти начин изврше своју обавезу плаћања ПДВ-а управо у БиХ. Будући да наша земља има једну од најнижих стопа ПДВ-а у свету, боље им је да обавезу плаћања пореза за испоруке извршене у БиХ плате код нас него у земљама где је седиште тих компанија, а које имају знатно веће стопе ПДВ-а“, рекао је Ковачевић.

Према његовим речима, стопа ПДВ-а у БиХ је 17 посто, док су у земљама у којима су стране фирме стациониране те стопе веће од 20 процената.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести