Ер адриатик купио Адриа ервејз

ЉУБЉАНА: Словеначка компанија Ер Адриатик (Air Adriatic), у власништву бизнисмена црногорског порекла Изета Растодера, купила је пропалу словеначку авио-компанију Адриа Ервејз (Adria Airways) за 45.000 евра, пише портал exyuaviation.com.
avion
Фото: pixabay.com

Растодер је познат као увозник и продавац банана, али као и трговац некретнинама, основао је Ер Адриатик само неколико дана након што је Адриа Ервејз банкротирала крајем септембра прошле године.

Растодер је раније саопштио да планира користити Адријин сертификат авионског оператора (АОЦ) за развој своје компаније, за коју ће набавити два авиона.

Међутим, овај бизнисмен родом из Црне Горе, који се преселио у Љубљану 1986. године, такође је размишљао о успостављању нискобуџетног превозника са седиштем у Љубљани.

На аукцији за Адријину имовину су, осим Ер Адриатика, учествовале још две компаније - хрватска Комфориа која је регистрована и у Словенији, као и Деал.Аеро, новооснована фирма у власништву бившег пилота Адриа Ервејза Дејана Слодеја.

На аукцији се није појавио руски инвеститор, који је најављивао план за поновно покретање Адрије са Сухои Суперјетом 100.

Сертификат АОЦ тренутно је у стању суспензије због стечаја Адриа Ервејза, али ће он бити враћен након што Ер Адриатик испуни одређене обавезе по словеначким прописима о цивилном ваздухопловству, међу којима је и поседовање оперативних авиона.

Словеначки АОЦ даје власнику права на одржавање комерцијалних услуга из Словеније и других земаља чланица ЕУ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести