Ербас ће учествовати на сајму Партнер 2021 у Србији

БЕОГРАД: Компанија Ербас учествоваће на сајму наоружања и војне опреме Партнер 2021, који ће бити одржан од 11. до 14. октобра на Београдском сајму.
Erbas helikopteri/Fonet/MUP
Фото: Erbas helikopteri/Fonet/MUP

Ербас ће, како је саопштио, представити свој портфолио иновативних производа и услуга у складу са потребама српске ваздухопловне индустрије, како данас тако и у будућности.

Ербас ће у хали 4 приказати моделе хеликоптера Х145М, средњег тактичког транспортног хеликоптера Х225М и војног транспортног авиона Ц-295.

На штанду ће, такође, бити изложен и модел најновијег ускотрупног путничког авиона компаније А220.

Хеликоптер Х145М већ је у употреби у Србији као одговор на најзахтевније операције за које поседује карактеристике високе флексибилности, значајних перформанси и ценовне ефикасности.

Током летњих месеци ове године српски хеликоптери Х145М Министарства унутрашњих послова помагали су грчким и северномакедонским ватрогасцима у гашењу шумских пожара.

Овај двомоторни лаки тактички транспортни хеликоптер може, такође, бити употребљиван у мисијама борбеног извиђања, евакуација повређених као и мисијама специјалних снага у цивилном окружењу.

Хеликоптер Х225М је тренутно најнапреднији члан Ербасове војне Супер Пума фамилије.

Доказао је, како је наведено, своју поузданост и издржљивост у борбеним мисијама и кризним жариштима.

На Х225 се рачуна као средство подршке мобилним снагама у Француској, Бразилу, Мексику, Малезији, Индонезији, Кувајту, Сингапуру и Тајланду.

И Ербасов војни тактички транспортер Ц295 ће бити један од кључних изложбених ставки компаније.

Летелица представља поуздан избор већине ратних ваздухопловстава широм света у својој класи са 279 наручених примерака који су укупно провели више од пола милиона сати у ваздуху.

Ради се о правој вишенаменској летелици која може обавити више мисија: транспорт и испоруку трупа и терета ваздухом, ВИП превоз, МЕДЕВАЦ (медицински транспорт) и још неколико специјализованих мисија.

Ц295 је успешно коришћен у међународним мисијама (МИНУСМА или Афганистан) и у мисијама подршке мировним снагама од стране више оператера из Шпаније, Португала и Гане. Посетиоци на Партнеру ће, такође, моћи да сазнају више о путничком авиону из А220 породице.

Летелица је једини нови дизајн у сегменту од 100 до 150 седишта тренутно на тржишту.

Овај изузетно профитабилан и флексибилан авион посебно је прикладан за употребу у региону Балкана. Са долетом од 6.390 километара А220 је идеална замена за старије путничке авионе кроз употребу како на домаћим тако и међународним линијама уз могућност рентабилнијег отварања нових деситанција.

Летелица је непревазиђена у контексту заштите животне средине са мањим сагоревањем горива до 25 одсто и мањим емитовањем угљендиоксида мерено по путничком седишту у поређењу са летелицама старијих генерација.

Ербас истиче да је Србија важан партнер тој компанији. Девет хеликоптера Х145М је у употреби у Србији, а Завод за ремонт авиона "Мома Станојловић" код Београда је већ сертификован од стране Ербас Хеликоптера за обављање радова на одржавању хеликоптера Газела.

Велики број хеликоптера Газела који су по лиценци произведени у фабрици Соко Мостар између 1971. и 1991. године су и даље у употреби, како у Србији тако и у земљама у окружењу.

Министарство унутрашњих послова Србије је, такође, купило средње транспортне хеликоптере Х215 који ће ускоро бити испоручени.

Национална авио-компанија Србије Ер Србија користи 12 путничких авиона из А320 породице који представљају кичму њихове флоте уз један широкотрупни Ербас А330 и пет авиона АТР-72.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести