Ерсте: БДП Србије премашио предпандемијски ниво за 0,8%

БЕЧ/БЕОГРАД: Истраживачки тим аустријске Ерсте Групе је повисио прогнозу раста бруто домаћег производа (БДП) у региону Централне и Источне Европе за 2021. са ранијих 3,8 посто на 5,1 проценат, истичући да су економије Србије и Румунија већ у првом тромесечју премашиле ниво пре пандемије за 0,8 одсто.
bdp pixabay
Фото: pixabay

Аналитичари Ерсте банке објашњавају да су повећању прогнозе допринели подаци о расту БДП-а у првом кварталу који су превазишли претходна очекивања, бољи глобални економски изгледи и брзо отварање економија ЦИЕ захваљујући побољшаној епидемиолошкој ситуацији.

Када се посматра реални БДП коригован за ефекте сезоналности и календара у поређењу са четвртим кварталом 2019. пре пандемије, већина земаља бележи брз економски опоравак од трећег тромесечја 2020, наводи аустријска банка и у том контексту додаје да су "Румунија и Србија већ достигле нивое БДП-а пре пандемије и премашиле их за 0,8 процената у првом кварталу 2021. године".

"Хрватска, која је била највише погођена у другом кварталу 2020. године, кренула је у постепени опоравак и достигла 98,5 посто свог нивоа пре пандемије. Већина земаља ЦИЕ још увек је око 1,5 до 5,0 одсто испод нивоа из четвртог квартала 2019, с тим да су Чешка и Словачка бележиле највећу разлику", наводи се у анализи.

Словачка је, објашњавају из Ерстеа, забележила брз опоравак у трећем и четвртом кварталу 2020, али је потом уследио још један осетан пад у првом тромесечју 2021, док су опоравак у другој половини 2020. године, као и пад у првом кварталу 2021. били блажи у Чешкој.

Из Ерсте банке напомињу да се до сада опоравак углавном заснивао на индустријској производњи, извозу робе и државној потрошњи, док је потрошња домаћинстава била нижа због рестриктивних мера и неизвесности, али очекују да ће се то променити у наредним кварталима.

Даље додају да су неке земље, попут Чешке и Словеније, биле у првом кварталу 2021. испод 95 посто нивоа потрошње домаћинстава пре пандемије, док су Румунија и Србија биле близу 98 процената.

Такође констатују да су валуте земаља ЦИЕ бележиле пораст током целог другог квартала захваљујући паду америчког долара, ублажавању корона ограничења и растуће инфлације, док је "српски динар од почетка године био стабилан на нивоу око 117,6 у односу на евро, пошто је Народна банка Србије и даље активна на тржишту".

С обзиром на висок ниво девизних резерви НБС, као и на расположивост додатне репо линије Европске централне банке из предострожности у износу од милијарду евра, велика је вероватноћа да ће курс ЕУР/РСД остати стабилан близу актуелног нивоа, оцењује Ерсте банка.

Аналитичари Ерстеа виде ризик за побољшану економску прогнозу региона ЦИЕ на страни понуде, где индустријска производња може бити ограничена несташицом полупроводника и повећањем цена производних инпута.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести