ЕУ данас одлучује о могућим квотама на српски челик

БРИСЕЛ: Земље чланице ЕУ ће данас донети одлуку у успостављању „коначних заштитних квота“ на увоз челика на тржиште Уније.
eu
Фото: Tanjug (video)

Европска комисија у потпуности је упозната са забринутошћу српских власти поводом овог питања, речено је у Бриселу.

У Европској комисији за кажу да ће земље чланице данас гласати о увођењу коначних заштитних мера на увоз челика.
Гласање ће се обавити на основу резултата истраге коју је Европска комисија покренула у марту 2018. године и која је довела до увођења „привремених заштитних мера“ у јулу 2018. године, у циљу заштите ЕУ индустрије и тржишта целика након увођења једностраних такси САД на увоз челика и алуминијума.

Србија је приликом увођења привремених заштитних мера на извоз челика у ЕУ била изузета.

Налази и намере Европске комисије ће бити предмет гласања земља чланица. Након њиховог коначног усвајања од стране Комисије мере би требало да ступе на снагу почетком фебруара 2019. године, изјавио је портпарол Европске комисије.
У Европској комисији кажу да су у потпуности упознати са забринутошћу српских власти поводом овог питања. 

Србија је затражила од Европске комисије да буде изузета из нових ЕУ квота за увоз челика. 

Тиме би се осигурао наставак пуне производње Железаре Смедерево која је означена као један од кључних покретача привредног раста државе. 

Процењује се да је максимална годишња производња смедеревске Железаре, која је од 2016. године у власништву кинеске компаније „Хестил“  2,2 милиона тона челика годишње, што представаљ око 1,5 процената прозводње ЕУ.  
Главни извозници челика у ЕУ су Кина, Индија, Русија, Јужна Кореја и Украјина.

У извештају Европске комисије Светској трговинској организацији наводи се да би нове заштитне мере за увоз челика у ЕУ требало да буду уведене на три године и то у висини од 25 процената уколико се прекорачи тзв традиционални ниво трговине челиком на ЕУ тржишту. 

Мере би требало да буду уведене по принципу "ерга омнес", дакле без обзира на порекло, и да се односе на 26 категорија челичних производа. 

Наводи се да би ове мере у случају измењених околности могле бити поново размотрене и преиначене.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести