ЕУ добила највећи буџет, у фонду за опоравак 1.824 милијарде евра

БРИСЕЛ: Лидери ЕУ 27 постигли су рано јутрос, после маратонских вишедневних преговора, договор о вишегодишењем заједничком буџету и фонду за опоравак.
e
Фото: Tanjug (John Thys, Pool Photo via AP)

Укупан износ пакета за опоравак је 1.824 милијарде евра, од чега се 1.074 милијарде налази у оквиру заједничког буџета за период од 2021. до 2027. године.

Фонд за опоравак ЕУ износи 750 милијарди евра, а чине га 390 милијарди бесповратне помоћи и 360 милијарди зајмова.

Овај фонд ће бити финасиран заједничким задуживањем ЕУ на светским тржиштима капитала, а рок за отплату позајмице је крај 2058 године.

ЕУ лидери су до договора дошли после маратонских преговора који су ушли у пети дан.

У питању је један од најдужих самита у историји ЕУ.

Коначни договор предвидео је и расподелу средстава из буџета по областима почев од Кохезионог фонда за који је издвојена највећа сума од 322 милијарде евра, преко фонда за Обновљиве изворе и зивотну средину (240 милијарди евра), Јединствено тржиште иновације и дигитализација (132,7 милијарди евра), фонд за Миграције и управљање границама (22,6 милијарде евра), Одбрана и безбедност (13,1 миљарди евра), Јавна админстрација (73,1 милијарде евра ) и фонд за Суседство и свет (98,4 милијарде евра).

У оквиру фонда за Суседство и свет налази се и иструмент претприступне помоћи за Србију у друге земље у процесу евроинетгарција за који је у наредних седам година намењено 12,5 милијарди евра.

У претходно буџетском периоду за ИПА фондове је било издвојено 11,7 милијрди евра.

Мишел: Успели смо! Имамо добар и јак договор

Председник Европског савета Шарл Мишел каже да су се "тешки преговори у тешка времена" завршили добро за свих ЕУ 27 чланица и наород Европе.

Ово је добар и јак договор. Показали смо колективну одговорнот, солидраност, као и веру у заједнићку будућност. Верујем да ће се на овај договор гледати као на одлучујући моменат на европском путу који ће нас ласнирати у будућност, поручио је Мишел након четврте ноћи преговора ЕУ лидера у Бриселу.

Шарл Мишел каже да је новим договором "први пут у историји ЕУ" буџет снажно повезан са климатским циљевима, а владавина права је постала одлучујући критеријум за потрошњу из буџета.

Показали смо да магија европског пројекта наставља да живи, јер чак и када неко помисли да је нешто немогуће, увек постоји могућност да се дође до решења, уз помоћ поштовања и жеље да се ради заједно, преброде препереке и заједно крене у будужности, поручио је Мишел из Брисела.

Он је нагласио да политички лидери имају одговорност да одговоре на још недоживљену кризу пандемије Ковид19 која је однела 600 хиљада живота и која наставља да утиче на живот свих.

Ми имамо различита мишљења и приступе, али смо послали снажу поруку свету и Европљанима да делимо исте вредности и да можемо да одговоримо снажно када је потребно, закључио је Мишел.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести