ЕУ продужила економске санкције Русији због дестабилизације

БРИСЕЛ: Савет ЕУ данас је одлучио да продужи санкције усмерене на одређене економске секторе Руске Федерације за још шет месеци, до 31. јануара 2022.године, објављено је у Бриселу.
eu
Фото: Tanjug / arhiva

Економске санкције ЕУ први пут су уведене 31. јула 2014. године као одговор на руске акције које су дестабилизовале ситуацију у Украјини.

Санкције су појачане у септембру 2014. године, а у марту 2015. Европски савет се сложио да њихово трајање повеже са потпуном применом споразума из Минска.

На јунском састанку у Бриселу, лидери ЕУ су су оценили да Русија не испуњава у потпуности договор из Минска, позвали је да то учини и донели одлуку о продужетку економских санкција на још шест месеци.

Санкције ограничавају приступ одређеним руским банкама и компанијама на тржишту капитала ЕУ и забрањују финансијску помоћи и посредовања према руским финансијским институцијама.

Мере забрањују директан или индиректан увоз, извоз или пренос целокупног одбрамбеног материјала и успостављају забрану робе двоструке намене за војну употребу или војне крајње кориснике у Русији.

Санкције даље ограничавају приступ Русије одређеним осетљивим технологијама које се могу користити у руском енергетском сектору, на пример у производњи и истраживању нафте.

Поред економских санкција, ЕУ је увела и различите врсте мера као одговор на ”руску илегалну анексију Крима и града Севастопоља и намерну дестабилизацију Украјине”.

Ту спадају: дипломатске мере, појединачне рестриктивне мере (замрзавање имовине и ограничења путовања) и посебна ограничења економских односа са Кримом и Севастопољем.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести