ЕУ уводи обавезу извештавања о платама жена и мушкараца?

БРИСЕЛ: Европска комисија намерава да уведе регулативу којом ће веће компаније у Европској унији имати обавезу да објављују колике су плате мушкараца и жена који код њих раде на истим пословима, како би елиминисала родну дискриминацију у погледу зарада.
ravnopravnost
Фото: pixabay.com

Иако је разлика у платама међу половима у 27-чланом блоку смањена на 14 посто у корист мушкараца за исти посао који обављају и њихове колегинице, ЕК жели да елиминише тај диспаритет увођењем конкретних прописа о објављивању нивоа плата, а предлог се темљи на принципу "једнака плата за једнак посао".

Једнакост плата захтева транспарентност. Жене морају да знају да ли се њихови послодавци према њима поштено односе, рекла је председница ЕК Урсула фон дер Лајен у четвртак приликом представљања нацрта те регулативе, преноси агенција АП.

Од свог оснивања 1957. године, ЕУ настоји да "стане на крај" родној пристрасности али је напредак у тој област спор деценијама уназад. Када су у питању пензијска права, која одражавају радне услове у протеклих 30 до 40 година, родна разлика још увек износи 30 посто.

Услови и вредновање рада мушкараца и жена у Европи одавно је обавијено велом тајне, што је допринело продубљивању неједнакости и показало се као велика препрека за оне који траже правду по питању плата.

Потпредседница ЕУ Вера Јурова каже да компаније нису пружиле очекивању помоћ да се тај јаз премисти.

Имамо довољно снажне аргументе да су потребна обавезујућа правила, а не само да се ослањамо на друштвену одговорност компанија, јер видимо да то никуда не води, рекла је она.

Додала је да се у протеклих седам година јаз смањио тек за нешто више од два процентна поена.

Можете да замислите, ако тако наставимо родну једнакост у платама ћемо постићи тек за неколико деценија. Зато не можемо тако да наставимо, поручила је Јурова.

Према предлозима Комисије, послодавци би морали да дају информације о почетним нивоима плата у огласу за конкурс и уочи разговора за посао, током којег неће моћи да питају кандидате о њиховим претходним примањима.

Запослени ће моћи да питају послодавце о висини просечне зараде жена и мушкараца који раде исти посао.

Да би се извршио већи притисак на велике компаније, предлогом регулативе се предвиђа увођење обавезе за фирме с више од 250 запослених да објављују информације о било којој разлици у платама међу половима.

Ако плате жена и даље буду потцењене, послодавац би, према предлогу Комисије, морао да им рефундира разлику у примањима у односу на мушке колеге и то ретроактивно, а у случају судског спора због неједнаких зарада терет доказивања би био на послодавцима а не на женама које их туже.

Европска конфедерација синдиката похвалила је ова залагања Комисије, али је оценила да у предлогу недостају санкције које би приморале компаније на одлучну акцију. Такође замерају што су мала и средња предузећа, где је таква дискриминација често присутна, искључена из ове врсте обавеза.

Предлог Комисије сада иде на даљу расправу у Европски парламент и у земље чланице ЕУ како би могао да буде усвојен.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести