Еуростат: У последњем кварталу 2022. године дефицит у ЕУ износи је 4,5 одсто

ЛУКСЕМБУРГ: Сезонски прилагођени буџетски дефицит исказан уделом у БДП-у износио је у периоду од октобра до децембра прошле године 4,7 одсто у еврозони, а док је у целој Европској Унији износио 4,5 одсто од БДП-а, објавио је Еуростат.
ekonomska kriza, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Дефицит у еврозони и ЕУ био је већи у поређењу са претходним, трећим кварталом 2022. године, због пораста укупних расхода у односу на укупне приходе.

Мере за ублажавање утицаја цена енергената, имале су снажан утицај на биланс влада у трећем и четвртом кварталу прошле године, при чему већина држава чланица ЕУ и даље бележе буџетски дефицит.

Сезонски прилагођени приходи и расходи у ЕУ и еврозони, у последњем кварталу 2022. године, исказани уделом у БДП износили су 46,9 одсто, што је мање него у трећем кварталу када је износио 47,1 одсто.

Сезонски прилагођени укупни приходи у еврозони, повећани су за око 28 милијарди евра у односу на трећи квартал.

Укупни расходи владе у еврозони у последње кварталу износили су 51,6 одсто, што је мање него у трећем кварталу када је износио 51,7 одсто, што значи да су се расходи влада повећали за око 35 милијарди евра

Када посматрамо целу ЕУ, укупни приходи у последњем кварталу износили су 46,3 одсто, што је мање него у трећем кварталу када је износио 46,4 одсто.

Када упоредимо трећи и четврти квартал у ЕУ, сезонски прилагођени укупни приходи су се повећали за 32 милијарде евра.

Укупни расходи влада ЕУ исказани у БДП износили су 50,7 одсто, што је више него у трећем кварталу када је износи 50,6 одсто.

Сезонски прилагођени укупни расходи влада повећани су за око 47 милијарди еура у односу на претходни квартал.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести