ЕВО КАКО ДО НОВИХ Грађевинских машина, алата, опреме за производњу...

БЕОГРАД: Представници Европске уније и Министарства привреде саопштили су данас да предузећа другу годину заредом могу да користе заједнички финансирани програм који подржава микро и мала предузећа у набавци опреме.
poljoprivredne masine, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У оквиру ЕУ недеље могућности, представници Делегације ЕУ у Србији и Министарства привреде најавили су нови позив за достављање предлога пројеката који ће се одржати током лета, кроз који привредници могу додатно да профитирају од овог пројекта.

Катарина Обрадовић-Јовановић, помоћница министра у Министарству привреде, истакла је главне карактеристике програма, саопштила је ЕУ инфо мрежа.

„Максимални износ бесповратних средстава који се може доделити привредном субјекту је пет милиона динара. 25% инвестиције је покривено грантовима, 70% је зајам или лизинг од финансијских институција, а 5% је сопствено учешће корисника'', рекла је она.

Мартин Клауке, шеф одељења у Делегацији ЕУ у Србији и задужен за овај програм је навео да је до сада 716 микро и малих предузећа, предузетника и задруга већ имало користи од овог програма.

''Неки од артикала купљених кроз ове фондове укључују опрему за производњу, специјализоване делове и алате за машине; соларне биљке; као и грађевинске машине. То чини пословање јачим, конкурентнијим и помаже Србији у целини,” изјавио је Мартин Клауке.

Укупан износ преосталих расположивих средстава је око 1,4 милијарде динара (око 11,8 милиона евра).

Укупан буџет за овај двогодишњи програм износи 26 милиона евра, 16 милиона евра из републичког буџета Републике Србије и 10 милиона евра из претприступних фондова ЕУ.

Тако су ЕУ и Министарство привреде до сада већ заједнички уложили скоро 14 милиона евра за подстицање развоја предузећа у Србији.

Очекује се да ће нови позив за подношење предлога бити објављен у наредним недељама.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести