Евро близу двогодишњег максимума према долару

ЊУЈОРК: Евро је ојачао данас на највиши ниво у готово две године према долару, ношен расположењем инвеститора за ризиком које доминира на тржиштима откако су лидери Европске уније постигли договор о плану фискалних подстицаја за привредни опоравак.
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

Трговци валутама су углавном игнорисали америчко-кинеске тензије, мада је апетит за ризиком на валутним тржиштима једно сат-два био снижен након што је кинеско Министарство спољних послова саопштило да су САД 21. јула наложиле Кини да затвори свој конзулат у Хјустону, извештава Ројтерс.

Тај потез је означио даље погоршање односа између САД и Кине, који су све проблематичнији од избијања епидемије ковид-19, наводи британска агенција и додаје да на валутним берзама, ипак, и даље преовладава оптимистично расположење због договора ЕУ о фонду за опоравак вредном 750 милијарди евра.

На преподневном трговању, евро је порастао према америчкој валути за 0,5 посто, на 1,1580 долара, након што је претходно забележио скок на 1,1601 долар - највиши ниво у више од годину и по дана.

После вести о новом затезању америчко-кинеских односа, која је била ударна у медијским насловима, доларски индекс је наставио пад према корпи главних ривала, спустивши се за 0,2 процента, на 94,939 поена. У једном моменту, овај индекс је потонуо на 94.827 поена, на најнижи ниво од октобра 2018. године.

Што се тиче осталих валута, британска фунта је пала према долару и евру, под утицајем извештаја Фајненшел Тајмса да се британска влада више не нада да ће закључити споразум о слободној трговини са Сједињеним Државама до краја године.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести