Евродизел с биокомпонентом из Панчева отпремљен у Румунију

ПАНЧЕВО: Прве количине евродизела са биокомпонентама произведене у Рафинерији нафте Панчево отпремљене су на тржиште Румуније, саопштио је НИС.
b
Фото: Tanjug (Shutterstock.com/ CHARAN, ilustracija)

Планирано је да до краја септембра у панчевачкој рафинерији буде произведено 3.000 тона ове врсте горива за потребе румунског тржишта.

Директор Блока Прерада у НИС-у Владимир Гагић рекао је да ће осим еколошких бенефита, производња евродизела са биокомпонентом омогућити да се додатно унапреди конкурентност наше рафинерије на регионалном тржишту нафтних деривата.

Поред производње биодизела и пројектовања услова за производњу биобензина, настављамо да улажемо и у друге пројекте који ће омогућити већу ефикасност пословања и унапредити рад рафинерије у дужем периоду, а на овај начин остајемо посвећени даљем развоју прерађивачких капацитета НИС-а, што представља један од стратешких приоритета компаније, казао је Гагић.

У саопштењу се наводи да је за потребе реализације пројекта намешавања биогорива у евродизел, у који је уложено више од пет милиона евра, обављена реконструкција резервоарског простора у панчевачкој рафинерији, а створени су и услови за пријем биокомпоненте ауто и железничким цистернама.

Такође је обезбеђено аутоматско линијско намешавање биокомпоненте у евродизел, као и отпрема ове врсте деривата из Рафинерије нафте Панчево свим видовима транспорта.

Тренутни капацитет производње дизел горива са додатком биокомпоненти у панчевачкој рафинерији износи 600.000 тона годишње, док почетак производње евродизела са биокомпонентом још једном показује спремност јединог домаћег произвођача нафтних деривата у Србији да испуни све постојеће и будуће захтеве тржишта.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести