“Фајзер” премешта производњу из Белгије у Румунију?

РИМ: Америчка фармацеутска фирма “Фајзер” објавила је да намерава да премести део својих производних погона из Белгије у Румунију где је цена радне снаге нижа, пише италијански лист “Ил фато Котидијано”.
fajzer vakcina
Фото: Pixabay.com

Лист наводи да ће због тога 38 од 238 запослених остати без посла.

“То је још један шамар милионима грађана Европске Уније који траже социјалну правду, а не пословно лукавство”, изјавила је европарламентарац члан Покрета пет звездица Данијела Рондинели.

На одлуку америчке компаније да премести производњу где рад кошта мање, а самим тиме повећава се профит, реаговали су и белгијски синдикати.

“То је незапамћена срамота. Захваљујући европским фондовима за проналазак анти-ковид вакцине “Фајзер” је прошле године зарадио 3,3 милијарде евра, а најављује да ће ове године профит бити око 15 милијарди. Запослени у Фајзеру су последњих месеци радили у дуплим сменама да би произвели тражене анти- ковид вакцине. Након свега откази, то је ударац у стомак радницима”, изјавио је генерални секретар белгијског синдиката АЦВ Барт Декулиер.

Америчка фирма “Фајзер” развила је анти-ковид вакцину заједно са немачком фирмом “Бионтек”.

Брзи развој лека био је могућ захваљујући великим улагањима у истраживање, око 2,5 милијарди евра, а само од ЕУ добили су 400 милиона евра у раној фази истраживања.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести