ФЕД ће агресивно смањити куповину обвезница, диже камате

ВАШИНГТОН: Америчке Федералне резерве (ФЕД) ће агресивно смањити месечне куповине обвезница и кренути да подижу референтну камату од пролећа 2022. године, као одговор на растућу инфлацију.
sjedinjene americke drzave pixabay
Фото: pixabay.com

У саопштењу, објављеном синоћ након седнице америчке централне банке, наводи се да ће ФЕД, почев од јануара 2022, куповати обвезнице у износу од 60 милијарди долара месечно, што је упола мање у односу на новембар када је почео да смањује куповине, и за 30 милијарди долара мање него од куповине у децембру.

Како преноси ЦНБЦ, централна банка САД-а је у новембру смањила износ месечних куповина за 15 милијарди долара, у децембру је то смањење удвостручила, а од почетка следеће године ће додатно срезати куповине како би окончала програм подстицаја уведен 2020. с циљем пружања подршке привреди да се избори с корона кризом.

Када тзв. програм квантитативног ублажавања буде завршени, крајем зиме или у рано пролеће, ФЕД предвиђа да ће почети да подиже каматне стопе, које је на овонедељном састанку оставио на непромењеном нивоу.

Пројекције објављене синоћ показују да званичници ФЕД-а очекују чак три повећања стопе у 2022. години.

„Економски развој и промењени изгледи оправдавају асаптирање монетарне политике, која ће наставити да пружа одговарајућу подршку привреди“, рекао је Џером Пауел, председник ФЕД-а на конференцији за новинаре након седнице.

Потези Федералног комитета за операције на отвореном тржишту (ФОМЦ), који су једногласно одобрени, представљају суштинско прилагођавање политике која је била најлабавија у историји америчке централне банке дугој 108 година.

У саопштењу се такође наводи да је „неравнотежа између понуде и потражње изазвана пандемијом и поновним отварањем привреде наставила да доприноси повећању нивоа инфлације“.

Комитет је снажно подигао прогнозу целогодишње инфлације за 2021, коју сада процењује на 5,3 посто у односу на ранијих 4,2 процента, а повећао је и изгледе базне инфлације (из које су изузете цене хране и енергије) са 3,7 на 4,4 одсто.

За 2022. годину, предвиђа стопу опште инфлације од 2,6 посто, и базне инфлације од 2,7 процената, при чему су обе пројекције повећане у односу на септембар.

Истовремено, процена стопе незапослености за 2021. је смањена на 4,3 посто са нивоа од 4,8 процената, колико је прогнозирано у септембру.

У саопштењу се наводи да је „раст запошљавања био солидан последњих месеци, и да је стопа незапослености значајно опала”.

Што се тиче очекивања појединачних чланова ФОМЦ-а по питању кључне камате, само шест од 18 чланова очекује мање од три повећања следеће године, док ниједан члан не сматра да ће камате остати на садашњем нивоу, близу нуле.

Комитет је смањио прогнозу економског раста за ову годину на 5,5 одсто са 5,9 процената, колико је предвиђао у септембру.

Званичници ФЕД-а су такође ревидирали своје пројекције раста бруто домаћег производа за наредне две године, при чему су стопу раста за 2022. подигли на 4,0 одсто са 3,8 посто, док су за 2023. годину смањили на 2,2 са претхнодно предвиђеаних 2,5 процената.

ФЕД је у саопштењу поновио да развој ситуације са ковид пандемијом, посебно појава нових сојева вируса, представља ризик у погледу екпномских изгледа.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести