ФЕД ће сачекати с повећањем камата барем до 2022.

ЊУЈОРК: Америчке федералне резерве (ФЕД) одлучиле су на дводневној седници, завршеној синоћ, да задрже каматне стопе близу нуле и најавиле да ће и даље користити све алате из свог арсенала како би подржале опоравак још увек уздрмане економије.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Ипак, ФЕД је у саопштењу заузео нешто одлучнији тон, наводећи да је спреман да "по потреби прилагоди свој став о монетарној политици уколико се појаве ризици", преноси Си-Ен-Ен.

Један од тих ризика могао би да буде скок инфлације, при чему ФЕД очекује њен привремени раст у наредним месецима. Остали ризици могу бити стање јавног здравља, ситуација на тржишту рада и кретања на финансијском тржишту.

Америчка централна банка сада предвиђа да ће раст потрошачких цена износити 2,4 посто до децембра ове године, што је изнад 1,8 процената колико је прогнозирано у децембру 2020, и мало изнад ФЕД-овог циља од око 2,0 одсто.

Међутим, то није разлог за бригу јер ће, према мишљењу ФЕД-а, поскупљења бити пролазног карактера.

Инвеститори страхују да ће ФЕД бити присиљен да подиже каматне стопе брже него што очекују како би одговорио на евентуални висок раст инфлације.

На бази таквих претпоставки, приноси на државне обвезнице расту, а у среду су достигли 13-месечни максимум од 1,67 одсто. Након саопштења централне банке, тај тренд се примирио.

Истовремено, реагујући на то, акције на Вол Стриту су узлетеле до нових рекордних висина, при чему је индустријски индекс Дау Џонс први пут икада закључен изнад нивоа од 33.000 поена.

Према саопштењу ФЕД-а, не предвиђа се никакво повећање камата 2021, а четири званичника централне банке очекују подизање стопа од 2022. За сада референтна каматна стопа остаје непромењена у распону од нуле до 0,25 посто.

ФЕД такође није спреман да размишља о окончању програма куповине обцезница.

Рекли смо да ћемо наставити с куповинама имовине по садашњој динамици док год не уочимо значајан даљи економски напредак. И то стварни напредак, а не прогнозирани, рекао је председник ФЕД-а Џером Пауел.

Званичници централне банке САД-а проценили су да ће амерички бруто домаћи производ порасти за 6,5 посто ове године, што је више од 4,2 процента предвиђених у децембру. Светлију економску будућност темеље на кампањи вакцинација и већим пакетима фискалних подстицаја администрације у Вашингтону.

Такође прогнозирају да ће стопа незапослености пасти на 4,5 одсто до краја године, у односу на претходно предвиђених 5,0 процената. Стопа незапослености у земљи је у фебруару износила 6,2 посто.

Пауел је још једном поновио да укупна стопа незапослености не одражава реалан број људи који су престали да раде због пандемије, укљућујући оне који су изашли из корпуса радне снаге.

До 2023, стопа незапослености ће се, према консензусу ФЕД-а, поново вратити на ниво од 3,5 процената, на којем је била пре пандемије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести