НБС задржала референтну камату на 1,0 посто

БЕОГРАД: Извршни одбор Народне банке Србије задржао је на данашњој седници референтну каматну стопу на нивоу од 1,0 посто.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је имао у виду да и даље подстицајно делују претходно донете мере монетарне и фискалне политике, као и најаву новог, трећег пакета фискалних мера. То значи да ће координисане мере монетарне и фискалне политике наставити повољно да делују на услове финансирања привреде и грађана и раст њиховог расположивог дохотка, саопштено је из НБС.

На седници је истакнуто да пад економске активности на нивоу 2020. године износи 1,0 посто, што је мање од прелиминарне процене и у потпуности у складу с пројекцијом НБС.

Из централне банке напомињу да доступни месечни индикатори, пре свега индустријска производња и промет у трговини на мало који су у јануару забележили међугодишњи раст од 2,5, односно 3,2 посто респективно, указују да је опоравак економске активности настављен и на почетку ове године.

Уверени су да ће "снажна подршка НБС и Владе нашим предузећима и грађанима, уз једну од најуспешнијих стратегија вакцинације у свету коју спроводи Република Србија, обезбедити достизање преткризног нивоа економске активности у другом тромесечју ове године".

НБС наглашава у том контексту, да су индустријска производња, промет у трговини на мало и извоз већ достигли преткризни ниво, а са даљим напретком у процесу вакцинације Извршни одбор очекује да ће се активност и у осталим услужним секторима потпуно опоравити.

Опоравак домаће тражње, кажу, биће подстакнут ове године и најављеним трећим фискалним пакетом мера помоћи привреди и грађанима од око две милијарде евра, што ће убрзати економски опоравак у наредном периоду.

Извршни одбор очекује наставак релативно снажног прилива страних директних инвестиција у Србију, претежно у разменљиве секторе, што уз очекиван опоравак екстерне тражње, треба да допринесе двоцифреном расту извоза ове године.

У саопштењу се подсећа да је НБС осму годину заредом, и у условима пандемије, очувала ниску и стабилну инфлацију, која је у јануару износила 1,1 посто међугодишње.

Базна инфлација, из које су искључене цене хране, енергије, алкохола и цигарета, наставила је стабилно кретање и у јануару је била на истом нивоу као у децембру од 2,1 проценат међугодишње.

Извршни одбор очекује да ће инфлација остати у наредном периоду ниска и стабилна, у доњој половини циљаног распона (3,0 посто плус/минус 1,5%).

Важан фактор ниске и стабилне инфлације била је и остала обезбеђена релативна стабилност девизног курса, као и усидреност инфлационих очекивања финансијског сектора и привреде, која потврђују кредибилитет монетарне политике.

Из НБС напомињу да су стање глобалне економије и изгледи раста и даље под утицајем пандемије и мера које се предузимају за њено ограничавање, али да су, упркос томе, код наших главних трговинских партнера негативни ефекти пандемије током зиме смањени захваљујући солидној индустријској производњи која је ублажила пад у услужним секторима.

 

С напретком у процесу вакцинације и очекиваним постепеним ублажавањем рестриктивних мера, Извршни одбор очекује снажнији опоравак економске активности наших главних трговинских партнера и позитиван утицај на извоз наше привреде.

Централна банка такође процењује да ће раст глобалних цена хране, које су достигле највише нивое од 2014, као и вишемесечни тренд повећања цена нафте, допринети да инфлација у међународном окружењу буде виша ове године у односу на претходну, коју је обележила изузетно ниска инфлација, па и дефлација у неким земљама.

НБС поручује да ће приоритет монетарне политике и даље бити обезбеђење ценовне и финансијске стабилности, те да ће у складу с тим прилагођавати своје мере у интересу наше привреде и грађана, како би подржала што бржи раст привреде и запослености, даљи раст извозног сектора, повољан инвестициони амбијент.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 13. априла 2021.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести