ФЕД подигао камату за 0,5 посто на највиши ниво у последњих 15 година

ВАШИНГТОН: Америчке Федералне резерве (ФЕД) подигле су референтну каматну стопу на највиши ниво у последњих 15 година, што указује да борба против инфлације није завршена упркос неким обећавајућим знацима у последње време.
kamata/pixabay.com
Фото: pixabay.com/kamata

У складу са тржишним очекивањима, Федерални комитет за операције на отвореном тржишту (ФОМЦ) изгласао је повећање стопе на преконоћне позајмице за пола процентног поена на распон између 4,25 и 4,5 посто, извештава ЦНБЦ.

С овим повећањем је прекинут низ од четири узастопна подизања кључне камате за по три четвртине поена, што су били најагресивнији политички потези од раних 1980-их.

Званичници ФЕД-а су наговестили да очекују да ćе камате остати повишене током наредне године, и да неће бити смањења до 2024.

Процењена „терминална стопа“, или кота на којој званичници очекују да ће прекинути повећање камате, износи 5,1 одсто, према  ФОМЦ-овом „тачкастом графикону” очекивања појединачних чланова тог тела.

Председник ФЕД-а Џером Пауел рекао је на конференцији за новинаре да је важно да се настави борба против инфлације како се очекивања у погледу даљег раста цена не би укоренила.

„До сада пристигли подаци о инфлацији за октобар и новембар показују добродошло смањење месечног темпа раста цена. Али,  биће потребно знатно више доказа да бисмо се уверили да је инфлација на трајном силазном путу“, рекао је Пауел.

ФОМЦ је такође смањио своје прогнозе раста америчке привреде за 2023. годину, при чему сада очекује повећање бруто домаћег производа (БДП) од само 0,5 посто. Процена БДП-а за ову годину такође је 0,5 процената.

У септембарским пројекцијама, ФОМЦ је предвиђао раст од 0,2 одсто ове године и од 1,2 процента следеће.

Комитет је такође подигао медијан прогнозу базне инфлације на 4,8 одсто за 2022. годину, што је за 0,3 процентна поена више у односу на септембарску процену.

Чланови ФОМЦ-а су истовремено незнатно снизили изгледе кретања стопе незапослености за ову годину и мало је повећали за наредне године, преноси ЦНБЦ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести