Фијаско преговора ОПЕК+, нафта на трогодишњем максимуму

ЊУЈОРК: Цене нафте су скочиле на највиши ниво у скоро три године након што су разговори Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника одложени на неодређено време, јер група није успела да постигне договор о производној политици од августа надаље.
naftna busotina, NIS
Фото: нис

Фјучерси америчке сирове нафте WTI порасли су за 1,56 посто или за 1,17 долара, на 76,33 долара за барел, што је њихов највиши ниво од октобра 2018.

Међународно ценовна референца на тржишту "црног злата", северономорска нафта Брент, ојачала је за 1,2 процента или за 93 цента, на 77,10 долара по барелу, извештава Си-Ен-Би-Си.

Разговори између чланица ОПЕК-а и њихових савезника, група популарно названа ОПЕК+, почели су прошле седмице како би се утврдила производна политика до краја године.

Група је у петак гласала о предлогу да се сваког месеца од августа до децембра подижу испоруке тржишту за 400.000 барела дневно, што би резултирало укупним повећањем понуде за два милиона барела дневно до краја године. Учесници састанка су такође предложили да се споразум о ограничењу производње продужи до краја 2022.

Уједињени Арапски Емирати су, међутим, одбили ове предлоге, па је договорено да се преговори наставе у понедељак у настојању да се постигне консензус, али је на крају састанак отказан.

Датум следећег састанка биће утврђен у догледно време, изјавио је генерални секретар ОПЕК-а Мохамед Баркиндо.

Група ОПЕК+ је предузела историјске мере у априлу 2020. године, смањујући производњу за скоро 10 милиона барела дневно с циљем да подржи цене јер је због пандемије ковид-19 тражња за нафтним дериватима нагло пала.

Од тада, група је постепено повећавала испоруке барела на тржиште, и састајала се готово сваког месеца како би разматрала политику производње.

Предлог који је изнет на састанку за нас није био добар, рекао је у недељу министар енергетике и инфраструктуре УАЕ Сухаил Ал Мазруи за ЦНБЦ. Додао је да ће земља подржати краткорочно повећање понуде, али да жели боље услове да би се споразум о ограничењу пумпања продужио до 2022. године.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести