Финансије гурају раст српске привреде, а грађевина га саплиће

Реални раст бруто домаћег производа у првом кварталу 2017. године, у односу на исти период лане, износио је 1,2 одсто, саопштио је Републички завод за статистику.
Miladin Kovačević  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Десезонирани подаци, како се наводи, показује је БДП у првом кварталу 2017. године 0,1 одсто већи у односу на претходни квартал. „Значајан реални раст бруто додате вредности забележен је у сектору финансијских делатности и делатности осигурања, 4,5 одсто”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је у сектору трговине на велико и мало и поправке моторних возила, саобраћаја и складиштења и услуга смештаја и исхране реални раст бруто додате вредности 2,8 одсто, а у сектору индустрије и снабдевања водом и управљања отпадним водама, 1,3 одсто.

У сектору грађевинарства, како се наводи, бруто додата вредност мања је 5,1 одсто.Планирани раст БДП-а Србије у 2017. је три одсто, а у 2016 је био 2,7. Српска привреда за прва три месеца остварила је раст од 1,2 одсто, а директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић каже да су трендови позитивни.

Он очекује да ће Србија крај године дочекати с оствареним циљевима – растом привреде од три одсто.Он је објаснио да у овом тренутку Завод располаже подацима који се тичу раста БДП-а за први квартал, затим индустријске производње и извоза за четири месеца, као и реализације буyета за пет месеци.

– Постоје врло позитивни и снажни трендови, они се шире по гранама и областима индустријске производње – прехрамбена индустрија, кожа и обућа, производња аутомобила, „Железара Смедерево” – рекао је Ковачевић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести