Фирме из САД могу да раде с Хуавејем на стандардима за 5Г

ВАШИНГТОН: Америчке компаније могу да сарађују са Хуавејем на успостављању стандарда за технологије нове генерације, саопштило је Министарство трговине САД.
huavei pixabay
Фото: pixabay.com

Ово је важна одлука јер она значи да ће америчке фирме моћи да учествују у формирању стандарда, односно дефинисању техничких детаља и правила која регулишу рад критичних технологија, извештава CNBC.

Хуавеј је у мају 2019. стављен на такозвану америчку црну листу предузећа, чиме је компанијама у САД истовремено ограничено пословање са кинеским технолошким гигантом и морају да траже дозволу за продају својих производа кинеској фирми.

Међутим, црна листа је створила конфузију по питању да ли америчке фирме могу да се укључе у разговоре о успостављању стандарда и да учествују у организацијама у којима је присутан и Хуавеј.

Министарство трговине је усвојило измену правила, којом је отворен пут америчким фирмама да могу да сарађују са Хуавејем у телима за утврђивање стандарда.

"Сједињене Државе неће одустати од лидерства у глобалним иновацијама. Ова мера потврђује важност коришћења америчке инвентивности за напредак и заштиту наше економске и националне безбедности", навео је у саопштењу министар за трговину САД Вилбур Рос.

"Министарство је посвећено заштити америчке националне безбедности и спољнополитичких интереса и подстиче америчку индустрију да се потпуно ангажује и заговара да америчке технологије постану међународни стандарди", пише у саопштењу.

Савет за индустрију информационих технологија (ИТИ), глобално тело за трговину технологијама, поздравио је тај корак.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести