Фискални савет: Ребаланс повољан, раст БДП близу седам одсто

БЕОГРАД: Предложени ребаланс буџета за ову годину усмерен је ка стабилизацији јавних финансија због чега се, уз одређене замерке, може оценити повољно, објавио је Фискални савет који је повећао прогнозу раста српског БДП-а ове године са 5,5 одсто на близу седам процената.
fiskalni savet.jpg
Фото: fiskalni savet

Предложени други ребаланс буџета за 2021, међутим, разликује се од претходних кризних ребаланса, јер предвиђа знатно смањење фискалног дефицита од око 900 милиона евра, са 6,7 одсто БДП-а на 4,9 одсто БДП-а, навео је Фискални савет у документу "Оцена Предлога ребаланса буџета Републике за 2021. годину и препоруке за буџет 2022. године".

"Иако је и фискални дефицит од 4,9 одсто БДП-а још увек превисок, он заправо представља добру основу за потребну даљу стабилизацију јавних финансија у наредним годинама. Највећи део, тј. скоро 3,5 одсто БДП-а од планираних 4,9 одсто БДП-а дефицита, чине ванредне мере које нису трајан буџетски трошак (исплате минималца приватним предузећима, неселективна помоћ грађанима и друго)".

То значи да се у наредну годину преноси фискални дефицит који је нижи од 1,5 одсто БДП-а, што је добар темељ за израду буџета за 2022. годину, наводе из Фискалног савета.

То тело зато уз оцену предлога ребаланса препоручује влади да додатно искористи повољнија фискална кретања из 2021. и дефицит државе у 2022. планира на нивоу од око два одсто БДП-а, уместо три одсто БДП-а колико је раније било предвиђено Фискалном стратегијом.

"Нешто снажније смањивање фискалног дефицита у 2022. од првобитног плана вишеструко је добра мера економске политике", истиче Фискални савет.

Како је навео, акроекономска кретања током 2021. повољно су утицала на јавне финансије и овај "поклон" оправдано је искоришћен за смањење дефицита и повећање јавних инвестиција.

Фискални савет указује да макроекономска кретања у Србији, као и у већини европских земаља, у 2021. карактерише бржи економски опоравак од очекивања и снажно убрзање инфлације.

"Раст БДП-а Србије у 2021. вероватно ће бити близу седам одсто, што је изнад прогнозе с којом је прављен првобитни буџет (шест одсто) и последње прогнозе Фискалног савета (5,5 одсто). Уз већу привредну активност, раст зарада и регистроване запослености у 2021. такође је надмашио очекивања. Међутим, поред повољних макроекономских кретања и инфлација је снажно убрзала и већ у септембру достигла је 5,7 одсто на међугодишњем нивоу", навео је Фискални савет.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести