Форд затворио погон у Детроиту због блокаде моста у Канади

ТОРОНТО: Америчка компанија Форд је била приморана да данас затвори погон у САД-у, пошто канадски демонстранти већ трећи дан држе у блокади мост између Канаде и Детроита захтевајући укидање ковид мера ограничења.
ford
Фото: Youtube Printscreen

Блокада моста има све шире импликације на северноамеричку аутомобилску индустрију, преноси агенција АП.

Канадски премијер Џастин Трудо одлучно је стао против ублажавања ковид мера ограничења, суочавајући се с нарастајућим притиском током последњих недеља због протеста против ограничења и против њега лично.

Демонстранти у камионетима блокирају мост "Амбасадор", између Детроита и Виндзора у Онтарију, трећи дан заредом, спречавајући улазак возила у Канаду, док се саобраћај ка САД-у и даље одвија.

Преко тог моста се обавља 25 одсто укупне трговине између две земље. Канадске власти су све забринутије због економских ефеката

Форд је касно синоћ саопштио да је због недостатка делова приморан да затвори фабрику мотора у Виндзору и да ће се у фабрици за склапање возила у Оуквилу (Онтарио) радити скраћено.

„Овај прекид саобраћаја на мосту Детроит-Виндзор наноси штету купцима, радницима у ауто индустрији, добављачима, заједницама и компанијама са обе стране границе. Надамо се да ће се ова ситуација брзо решити јер би могла да има шире последице за све произвођаче аутомобила у САД и Канади“, навео је Форд у саопштењу.

Недостак делова због блокаде такође је приморао Џенерал моторс (ГМ) да у среду откаже рад друге смене у фабрици СУВ возила у близини Лансинга у Мичигену. Портпарол те компаније Дан Флорес рекао је да се очекује да ће се производња нормализовати данас и да се за сада не очекује никакав додатни утицај.

Поред тога, портпарол Тојоте Скот Вазин изјавио је касно синоћ да компанија неће моћи да производи ништа у три канадске фабрике до краја ове недеље због несташице делова. Мада се у саопштењу као разлози наводе проблеми у ланцу снабдевања, временске прилике и изазови повезани с пандемијом, АП напомиње да је обустава производње уследила само пар дана након почетка блокаде моста у понедељак.

„Наши тимови марљиво раде на смањењу утицаја на производњу“, саопштили су из Тојоте, додајући да у овом тренутку не очекују отпуштања.

Компанија Стелантис, некадашњи Фијат Крајслер, известила је да нормално ради, мада је морала да скрати смене у среду у својој фабрици минивана у Виндзору.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести