Француски млечни див Даноне продаје 90% бизниса у Русији

ПАРИЗ: Француски прехрамбени див Даноне саопштио је данас да ће продати бизнис с млечним производима у Русији, додајући да би споразум могао да кошта компанију отписа до милијарду евра (978 милиона долара)
Moskva, pixabay
Фото: Pixabay.com

Придружујући се све дужој листи глобалних компанија које уз висок цех напуштају Русију због рата у Украјини, Даноне ће продати око 90 посто свог пословања у тој земљи, а задржаће само јединицу за производњу хране за бебе, јавља Ројтерс.

„То је најбоља опција да се дугорочно осигура континуитет пословања у тој земљи“, наводи се у саопштењу и додаје да је руска млекарска јединица учествовала са око 5,0 посто у нето продаји групе у периоду јануар-септембар ове године.

Акције компаније су порасле за више од 1,0 одсто на почетку данашњег трговања, а аналитичари су поздравили вест о смањуњу присуства Данонеа у Русији, напомињући да би то могло да наговести ширу реорганизацију његовог пословања, укључујући бизнис у Бразилу, Аргентини, Мексику и Мароку.

Главни извршни директор Антоан де Sent-Affrik, који је дошао на чело компаније у септембру 2021, рекао је да ће се Даноне ослободити неуспешних предузећа у складу с планом реорганизације који је он покренуо ове године.

Француска компанија је највећи светски произвођач јогурта и контролише руски млечни бренд Простоквашино.

Даноне је у марту објавио да ће наставити да производи есенцијалне млечне производе и производе за исхрану беба у Русији, али да због рата у Украјини прекида сва улагања у ту земљу и да неће узимати готовину, дивиденде или профит од свог пословања тамо.

Компанија није открила коме ће продати руску подружницу ЕДП.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести