Фрушкогорски липов мед на путу за Брисел

Фрушкогорски липов мед, пиротски качкаваљ и ариљска малина први су производи из Србије који конкуришу за добијање европске ознаке заштићеног географског порекла, а у Министарству пољопривреде очекују да ће ти производи добити потврду квалитета у ЕУ крајем наредне године, као и да ће то отворити врата и другим српским производима на европско тржиште.
skola futog pcelari dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

– Већ крајем идуће године очекујемо прве производе с ознаком ЕУ на тржишту ЕУ, што ће бити путоказ да се још српских производа нађе на тржишту ЕУ – рекао је руководилац групе за квалитет, декларисање и означавање хране Бранислав Ракетић.

Додао је да ће се у међувремену радити и на изради спецификације за футошки купус, лесковачки ајвар и сремски кулен.

– Сада чекамо нови закон о шемама квалитета за пољопривредне прехрамбене производе, који ће пружити правни основ за добијање европске ознаке квалитета – рекао је он.

11 тона липовог меда с Фрушке горе пријављено

Након усвајања тих прописа и званично ће, каже, моћи да се пошаљу на одобравање Европској комисији спецификације за фрушкогорски липов мед, ариљску малину и пиротски качкаваљ.

Он објашњава да је селекција произовода који треба да добију ознаку ЕУ квалитета прављена по различитим категоријама као што су: врсте хране, производи с већим извозним потенцијалом за тржиште ЕУ, рурални аспекат и други.

Каже да ће заштитом географског порекла на нивоу ЕУ произвођачи добити могућност да боље пласирају своје производе, као и да ће то бити велика прилика за српског сељака за развој туризма у тим крајевима.

3.000 производа који су заштићени на нивоу ЕУ

– Надам се да ће то доста утицати и на српску економију, а пре свега на произвођаче – рекао је Ракетић, и истакао да српски производи тешко могу бити конкурентни ценом и обимом производње, али да свакако могу својим квалитетом.

– Велика ће бити конкуренција на тржишту ЕУ, где има око 3.000 производа који су заштићени на нивоу ЕУ – процењује Ракетић, који очекује да ће се ариљска малина најбоље пласирати.

Заменик председника новосадског Удружења пчелара „Јован Живановић” Ђорђе Мркић каже за „Дневник” да пчелари сада раде по Закону о ознакама географског порекла, али да наша земља треба да регулативу усклади с европском и донесе правилник о шемама квалитета до краја године, да би липов мед с Фрушке горе, уз пиротски качкаваљ и ариљску малину добио европску знаку о заштићеном географском пореклу.


Најважније да је квалитет добар

– Ова година је била лоша за пчеле и медаре па је најважније да је мед квалитетан и да се производња одржи док не почне да ради Предузеће за паковање меда „Фрушкогорска кошница” у Грабову. Имамо изграђен објекат, опрему и дозволу за рад па када почне паковање, на пчеларима је да се изборе за тржиште и почну да купују нове пчеле и кошнице и шире производњу – казао је Ђорђе Мркић и додао да Град Нови Сад несебично помаже, али и подстиче пчеларе, јер из године у годину финансира трошкове сертификације фрушкогорског липовог меда да би за тај производ пчелари имали маркицу географског порекла.


– Имамо већ незваничне информације о томе да је фрушкогорски липов мед високо оцењен код европске комисије за оцењивање квалитета меда и да је тако на путу да стекне европски ознаку, што би нам отворило врата да брже и скупље домаћи мед пласирано на велико тржиште ЕУ – казао је Мркић.

По његовим речима, сертификацију за ознаку географског порекла ове године чека да добије двадесетак пчелара, који су за добијање ознаке  пријавили 11 тона липовог меда с Фрушке горе.

З. Делић

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести