„Галенс инвест” компанија која расте и гради модерно и функционално

Компанија „Галенс” једна је од водећих грађевинских фирми тренутно, посебно у Новом Саду, али њихове велелепне грађевине, стамбени и пословни простори су широм Србије.
Галенс инвест у Новом Саду
Фото: Галенс инвест у Новом Саду

Компанија „Галенс” постоји од 2005. године, док је „Галенс инвест” основан 2011. и чини га млад тим искусних професионалаца у грађевинској индустрији и инвестицијама.

У јавности има доста спекулација о начину на који та компанија добија послове и шта све намерава да гради. Једна од таквих су и разна реаговања на одлуку Скупштина града Новог Сада која је пред крај прошле године усвојила одлуку којом се мења регулациони план дела центра у којем се налази зграда „Дневника”. У јавности се опет повела полемика о томе да се урбанистички планови града „кроје” по мери једног инвеститора.

– Сматрам да су то обичне гласине и обичан покушај обмањивања јавности – објашњава за наш лист оснивач и сувласник Александар Галић. – Иначе, те „измене планова” су уобичајене активности у станоградњи – то су радили и раде на десетине инвеститора и власника парцела код готово свих већих и компликованијих објеката и парцела. То се радило како 2000. године и 2007, тако и 2020. И све то су проверљиве чињенице. Што се тиче конкретног регулационог плана којим се омогућава градња вишеспратнице, он је усвојен неколико година пре него што је компанија „Галенс инвест” купила акције „Дневника” АД. С обзиром на то да је приликом његове израде дошло до неколико грешака у парцелацији, односно, неплански је спојена парцела од око 100 квадрата која се наслања на „Дневникову” парцелу од око 6.000 квадратних метара, последњом изменом плана урађена су урбанистичка разграничења парцела, али и усклађивање висине објекта који је планиран претходним планом с постојећом зградом „Дневника”, која ће бити потпуно реконструисана. Тражили смо изградњу три подземне етаже гаража, што је у духу градње наше компаније јер ми креирамо концепт хуманог и приступачног становања. То значи да купци наших станова немају проблем с којим се суочавају становници Детелинаре и Грбавице, где је раније грађено без обавезе инвеститора да обезбеди паркинг-места за купце станова. Зато је у граду и ескалирао проблем паркирања. Понављам, наши купци га немају. И на локацији „Дневника” смо тражили сагласност за изградњу додатних паркинг-места која су неопходна и за будући објекат, који је, подсећам, планиран много пре него што смо ми купили „Дневник” АД. Претходним планом било је предвиђено да тај нови објекат буде искључиво стамбени, а изменама плана промењено је у пословно-стамбени комплекс.

Потпуно ћемо реконструисати зграду „Дневника”, што подразумева замену свих инсталација јер су постојеће веома лоше, прилагођавање новим противпрожарним захтевима, измене у делу фасаде да би био енергетски ефикасан...

Наравно, каже Галић, нису тачне ни спекулације о томе да ће зграда „Дневника”, која је један од симбола Новог Сада, бити срушена.

– Не! О томе никада није било речи. У грађевинском смислу, објекат је потпуно нефункционалан, између осталог и због немогућности паркирања. Потпуно ћемо га реконструисати, што подразумева замену свих инсталација јер су постојеће јако лоше, прилагођавање новим противпрожарним захтевима, измене у делу фасаде да би био енергетски ефикасан... Сви запослени који буду користили тај простор имаће функционалну и модерну зграду. А већ постоји интересовање неколико великих ИТ компанија које су заинтересоване за закуп простора.

Галић каже да ће пројекат бити врло брзо представљен јавности.

– Наша компанија сарађује с многим реномираним архитектама и инжењерима из бројних пројектних бироа, и имамо најбоље референце када су у питању, како архитектонска решења, тако и квалитет градње. Фотографије пројекта „Дневника” које су се појавиле на неким порталима су вероватно решења других инвеститора који су били заинтересовани, али на крају одустали због компликованих имовинскоправних односа, откупа акција и обезбеђивања финансијских ресурса за приватизацију компаније „Дневник” – наводи он.


Нови Сад велико градилиште

– Опште је познато у инвестиционом грађевинском послу, посебно код великих пројеката, да се раде урбанистичка „сређивања” парцела. Понављам, за сваки значајнији и већи објекат који је грађен у Новом Саду претходних 20 година, радиле су се измене планова. У овом тренутку на десетине инвеститора то ради. Ако ме питате како коментаришем политику развоја града Новог Сада, па погледајте и сами ко је све претходних година дошао на ово тржиште, попут једног „Континентала”, и колико има великих градилишта. Што се каже у народу – јаче је дело него беседа.


Коментаришући повезивања „Галенс инвеста” с пројектом „Нови Сад на води”, Галић истиче да такав пројекат постоји само у имагинаријуму одређеног круга људи који имају неки лични интерес да праве политички процес.

– Једино тачно је да је наша компанија 2017. године постала власник „Бодоградилишта Нови Сад” д. о. о. После неколико неуспешних приватизација, већ угашено предузеће, које се налази на парцели од око чеитри хектара, купили смо од фирме „Навy Инвест” д. о. о. из Београда. Ко познаје Нови Сад, зна да то није ни Шодрош, ни Каменичка ада. Појединци покушавају да обману грађане Новог Сада изношењем неистина на рачун наше компаније и наводне градње на Шодрошу и Каменичкој ади. Као неко ко је основао фирму још давне 2005. године, одговорно тврдим да је наша компанија од самог оснивања била искључиво тржишно оријентисана. Никада нисмо учествовали ни у једном јавном послу, ни на једном грађевинском тендеру, и искључиво смо све парцеле куповали на тржишту од правних и физичких лица, и конципирали наш бизнис на тржишним основама. Свако повезивање наше компаније с политиком је плод маште извесних политичких кругова којима смета пословање једне тако јаке, патриотски оријентисане компаније као што је „Галенс инвест” – каже Галић.


Лидери у Европи

– Криза коју је проузроковала пандемија одражава се на све компаније, па и на нашу. Максимално излазимо у сусрет нашим купцима, а много су нам помогле мере Владе Србије и Града Новог Сада. Успели смо да сачувамо свако радно место. Упркос кризи, ове године смо изградили рекордан број квадрата и објеката јер купци и тржиште препознају квалитет.

Уз марљив и вредан тим, подршку наших купаца, извођача и добављача, пословних банака, а све на таласу позитивне економска климе у држави, захваљујући којој смо послали лидери у Европи, очекујем да ће следећа година бити успешна. То значи више радних места и већа примања за све оне који раде на пројектима компаније „Галенс инвест ”, а надам се да ћемо постати једна од првих српских грађевинских компанија које се враћају на ексклузивна тржишта Европске уније – истиче Галић.


– Ми немамо резервну државу, нити намеравамо да је тражимо, нити смо уделе наших компанија изнели у неке друге државе, посебно не у „пореске рајеве”! Годинама већ послујемо у Новом Саду, Београду, на Златибору, али Јахорини, и у Инсбруку. Отварамо нова градилишта, нова радна места, улажемо у знање, у људске ресурсе. Радимо и усавршавамо своја знања, пратимо светске и европске трендове у областима инжењеринга, управљања пројектима, инвестицијама. Искључиво марљивим радом смо довели „Галенс инвест” до тога да постане незаобилазан фактор у грађевинској индустрији целе Србије. Сада очигледно некој интересној групи смета то што постоји домаћа компанија која може да се такмичи с инокомпанијама. Такође, неко свесно жели да изазове наш репутациони ризик код банака јер ми смо тржишно оријентисана компанија која се финансира новцем домаћих и инобанака, и једни смо од ретких који добијају такве рејтинге. Имамо више од 3.000 задовољних купаца. Тренутно је на нашим објектима ангажовано преко 2.000 људи. Претходе три године, само на име накнада за уређење грађевинског земљишта, уплатили смо више од милијарду и по динара. И то је део патриотизма о којем говорим – наглашава Галић.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести