Гасни ток кроз Србију креће 1. јануара 2020.

НОВИ САД: Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко рекао је да је добра вест то што је руски министар индустрије и трговине Денис Мантуров потврдио да Бугарска намерава да до почетка 2020. заврши изградњу крака „Турског тока” до границе са Србијом.
gasovod
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

У самој Србији, као што се зна, тај пројекат, један од кључних, реализује се у пуној брзини”, написао је Боцан-Харченко на свом „Твитер” налогу.

„Министар индустрије и трговине Русије Денис Мантуров је након састанка с бугарским колегама потврдио да Бугарска намерава да до 1. јануара 2020. заврши изградњу крака ’Турског тока’ од границе с Турском до границе са Србијом”.

Иначе, Врховни административни суд у Бугарској је саопштио да је „ставио тачку” на спор око избора извођача радова на изградњи гасовода „Турски ток” преко територије Бугарске, чиме су отклоњене све препреке за реализацију тог пројекта, јавила је бугарска агенција БТА. Таква пресуда значи да су два извођача радова која су била у спору постигла договор о подели учешћа у изградњи тог гасовода.

После великих припрема, а без велике помпе, наша земља започела је   градњу националног магистралног гасовода дугог 403 километра, од Бугарске до мађарске границе, којим ће се допремати гас и из „Турског тока”. Радови су подељени на четири деонице, које ће се цевима испод река Црни Тимок, Велика Морава, Дунав, Тамиш и Тиса, уклопити у трасу гасовода.

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је раније  да су од 25. априла почеле конкретне активности на реализацији тог пројекта, односно на изградњи тог гасовода.

Ни с финасирањем се не очекују проблеми: 30 одсто новца обезбеђују акционари „Гастранса” – „Србијагас” и „Гаспром”, остало је пројектно финасирање.


Капацитети распродати

Треба подсетити и на то да је комапанија „Гастранс” расписала аукцијску продају капацитета будућег гасовода и све је продато. Закупљено је сто одсто, и то на 20 година.

Тај податак говори о комерцијалности тог гасовода и потребама за гасом у Југоисточној Европи. Без обзира на то што је то српско-руски пројекат, интересовање западноевропских банака за финансирање је огромно. Банке се готово утркују да дају кредите, и то по најповољнијим условима.


Како је раније говорио директор „Србијагаса” Душан Бајатовић, изградњом гасовода наша земља ће уштедети милионе евра:

Тим гасоводом смањујемо трошак у транспорту са 60 милиона евра на 15 милиона, навео је он.

Директна уштеда, додао је, у односу на садашње стање је 45 милиона евра.

За осталу рачуницу ћемо знати када будемо знали колико ће гас да кошта, казао је Бајатовић.

Процене стручњака су да ће само на наплати такси за транзит гаса кроз нашу земљу Србија зарађивати између 50 милиона евра годишње и 150 милиона.

Изградње комплетног дела гасовода кроз Србију требало би да кошта око 1,4 милијарду евра.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести