Гаспром купује додатни удео у предузећу Јужни ток Србија?

МОСКВА: Одбор директора руске гасне компаније Гаспром ће на састанку 13. фебруара размотрити могућност куповине додатног удела у предузећу "Јужни ток Србија АГ", саопштено је данас из те компаније.
gasovod
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

“Једна од тачака дневног реда је и Гаспромова куповина додатних акција у компанији “Јужни ток Србија АГ”, наводи Гаспром, а преноси руска агенција Тас с.

Руско-српска заједничка пројектна компанија “Јужни ток Србија АГ”, у којој Гаспром поседује 51 одсто акција, а Србијагас 49 посто, оформљена је ради изградње гасовода Јужни ток преко Црног мора и диверсификације испорука руског гаса Европи.

Европски парламент је, међутим, препоручио напуштање изградње гасовода 2014. године, а руски председник Владимир

Путин је у децембру 2014. рекао да Русија обуставља пројекат услед постојећих околности.

Истовремено, званична Москва је најавила нови пројекат - Турски ток, а Србија би, како наводи Тас с, желела да преко те руте добије гас.

Путин је у децембру 2017. године изјавио да Русија и Србија истражују могућност повезивања Србије на гасовод Турски ток.

Тим пројектом предвиђена је изградња гасовода преко Црног мора до европског дела Турске и даље до границе са Грчком. Дужина морског дела цевовода би требало да буде око 930 километара, а копненог дела на турској територији око 180 километара.

Вредност пројекта је процењена на 11,4 милијарде евра. Прва линија гасовода је намењена за снабдевање Турске, а друга за снабдевање гасом земаља јужне и југоисточне Европе.

Капацитет сваког крака је је 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње, а прве испоруке гаса кроз гасовод су планиране за крај 2019.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести