Газдама затвор ако не плаћају доприносе радницима

Економиста Стојан Стаменковић изјавио је да је несхватљиво да у Србији постоје фирме које редовно послују, а не уплаћују обавезне доприносе. Он је рекао да би такви послодавци требало да иду у затвор.
radnici, foto freeimages griszka niewiadomski
Фото: Foto: freeimages.com/Griszka Niewiadomski

Нејасно је зашто нема контроле која би онемогућила да се дешава да фирме годинама не уплаћују доприносерекао је Стаменковић новинарима на представљању новог броја часописа „Макроекономске анализе и трендови” (МАТ). – За такво кршење прописа постоји робија и послодавцима за такво понашање треба да следује тешка робија. Истовремено с уплатом зарада послодавци би морали да уплаћују и доприносе. Друга је прича како је могуће да фирме послују, а да радницима не исплаћују зараде.

Професор Економског факултета у Београду Бошко Живковић је рекао да у земљама где се такође платни промет обавља преко банака није могуће да се истовремено с исплатим зарада не уплаћују и све обавезе предузећа држави.

Казна у Немачкој до пет година затвора за неплаћање пореза и доприноса

Коментаришући помоћ Владе Србије радницима приватних фирми, као што је „Гоша” у Смедеревској Паланци чији власници нису радницима исплаћивали зараде нити су уплаћивали доприносе, уредник МАТ-а Иван Николић је рекао да је то политичка одлука.

Србија по томе није изузетак и такве мере предузимају и земље у региону, па и чак оне развијене казао је Николић.


Кад је био СДК

Стојан Стаменковић је подсетио на то да је било немогуће избегавати уплату доприноса за пензијско-инвалидско и здравствено осигурање у време кад је постојала Служба друштвеног књиговодства (СДК).

– Контрола је изгубљена кад је платни промет пребачен у банке – рекао је Стаменковић.


По његовим речима, у тржишној економији постоје јасна правила која се односе и на утицај државе на пословање приватног сектора, али постоје ситуације када се одлуке доносе да би се заштитили одређени сектори који су од стратешког интереса за државу, или за опстанак одређеног региона.

Председница АСНС-а Ранка Савић је казала да Кривичним закоником мора да се пропише затворска казна до пет година за послодавце који не плаћају зараде и доприносе. Она је рекла и да је Србија једна од ретких држава у којима послодавци могу да не уплаћују порезе и доприносе, али и плате запосленима, и да за то не одговарају. Ранка Савић је навела пример Немачке, где газде које не плаћају порезе и доприносе за раднике могу бити кажњени и петогодишњом затворском казном.

Овде наравно имамо два проблема. Први су радници који легално раде и којима газде не плаћају доприносе, а други део су радници који раде на црно и који такође немају ни социјално ни пензионо осигурање.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести