Генерални директор Нисана одриче се половине плате

ТОКИО: Генерални директор компаније Нисан, Макото Ућида, рекао је данас акционарима да се одриче половине плате пошто је јапански произвођач аутомобила потонуо у црвено услед пада продаје и затварања фабрика у Шпанији и Индонезији.
n
Фото: pixabay.com

Ућида се извинио акционарима због лоших резултата и обећао опоравак до 2023. године, кроз смањење трошкова и производњу нових модела, пре свега електричних и самовозећих аутомобиле, преноси агенција АП.

"Решаваћемо изазове бескомпромисно. Обећавам да ћу Нисан вратити на стазе раста'''', рекао је он на виртуелном састанку који је преношен уживо.

Нисан је забележио први губитак у последњих 11 година, у износу од 671,2 милијарде јена (6,3 милијарди долара) у фискалној години завршеној у марту.

Компанија није изнела пословне пројекције за ову фискалну годину, наводећи као разлог неизвесности везане за епидемију ковид-19.

Један љутити акционар рекао је да менаџмент треба још више да се одрекне својих плата јер инвеститори добијају нула дивиденде, а други је да Нисан треба да учини више како би ојачао управљање јер се, по њему, ситуација погоршала а не побољшала од одласка бившег шефа Карлоса Госна, који је ухапшен крајем 2018.

Ућида је истакао Нисанову стратегију о фокусирању на три главна светска тржиста - Јапан, Кину и Северну Америку, укључујући Мексико, уз ослањање на партнере, Рено и Мицубиши, за друга тржишта.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести