Генералног штрајка у „Карнексу” неће бити?

Ако се суди по одговору који је „Дневник” добио од менаџмента Индустрије меса „Карнекс” Врбас, генералног штрајка, који су Самостални синдикат и Синдикат „Незавиност” те компанији најавили за 15. август, неће бити јер су разговори пословодства и синдикалаца у току и иду ка томе да до обуставе рада и не дође.
Karneks, Vrbas Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Ваља подсетити на то да су пре неколико дана чланови Самосталног синдиката и Синдиката „Независност” у „Карнексу” донели одлуку о ступању у генерални штрајк. Обустава је заказана за 15. август и трајаће, како је навео Штрајкачки одбор, до испуњења захтева. Захтеви су повећање зарада од 11,3 одсто, покретање преговора за склапање новог колективног уговора и омогућавање запосленима да искористе годишње одморе и слободне дане из 2015. и 2016. године. Како је наведено у синдикалном допису, упућеном на адресу председника „МК групе” Миодрага Костића, директорке „Карнекса” Тијане Анђелић, директора Агенције за мирно решавање радних спорова Милета Радивојевића и председника општине Врбас Милана Глушца, Штрајкачки одбор позвао их је да одмах крену у „преговоре за споразумно решавање захтева”, као и у вези с утврђивањем минимума процеса рада.

Нашем листу је потврђено да су преговори између менаyмента компаније „Карнекс” и синдиката поводом њихових захтева у току.

„Компанија ’Карнекс’, као лидер месне индустрије на тржишту, задовољство радника поставља као приоритет и зна да успешност пословања зависи од њих те у складу с тим и приступа преговорима. Пре непун месец, менаyмент ’Карнекса’ је својим запосленима, као и синдикатима, презентовао добре резултате пословања који су остварени у претходном периоду и најавио повећање зарада запослених кроз развојно и дугорочно одрживи модел”, наводи се у одговору који је „Дневник” добио од „Карнекса”.

У тој компанији верују, наведено је у одговору, да ће се у процесу преговора постићи сагласност свих преговарачких страна и да до штрајка радника неће доћи, с обзиром на то да је повећање зарада предвиђено почевши од наредног месеца те да објективних разлога за штрајк нема.

Да разлога за штрајк нема сматра и синдикат „Раднички Карнекс Слога”, који представља 25 одсто зпослених у овој компанији. Они такође истичу да је послодавац званично обавестио све синдикате да ће предлог о повећању зарада изнети 15. септембра. Додају да је њихов предлог коректан: повећање зарада у нето износу за раднике са средњом и нижом стручном спремом од 5.000 до 8.000 динара.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести