ГОДИНА ВЕЛИКИХ ИНВЕСТИЦИЈА, МИНИСТАР ПОРУЧУЈЕ ДА ПАРА ИМА Мали: Настављамо радове на метроу, Експу, путевима, пругама...

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да се у 2024. години очекује рад на реализацији бројних великих пројеката, као што су Београдски метро, Експо, Београдска аутобуска станица, БИО 4 кампус, путеви, пруге, канализациона мрежа, радови у Београду на води и да је новац за то обезбеђен у буџету за ову годину.
d
Фото: Танјуг/Раде Прелић

"Ниједну инвестицију нисмо зауставили, свака од њих доприноси расту нашег БДП-а и помаже развој инфраструктуре у Србији", истакао је Мали у новогодишњем интервјуу за Танјуг.

Када је реч о изградњи Београдског метроа навео је да су у току припремни радови, да је потписан уговор за изградњу депоа, те да очекује да у марту или априлу буде потписан и уговор за извођење радова на првој линији у смислу пробијања тунела и свих великих радова који се очекују у целом граду.

"До краја следеће године завршава се пројекат и за другу линију, пошто желимо да паралелно са првом радимо и другу линију, како би до 2030. године имали обе линије метроа у функцији. То ће потпуно променити град", рекао је Мали.

Говорећи о изградњи путева и пруга навео је да се између осталих раде обилазница око Крагујевца, ауто-пут Београд-Зрењанин-Нови Сад, "Осмех Војводине", да ће до краја 2024. године бити завршена брза пруга до Суботице, као и да крећу радови на изградњи брзе пруге до Ниша, а касније и до границе са Северном Македонијом, те да све ове саобраћајнице мењају и чине атрактивнијим крајеве кроз које пролазе.

Према његовим речима, наставиће се и са улагањем у просвету и здравство, који и ове године остају међу приоритетима Владе Србије.

Што се Експа тиче, министар каже да се почетак радова изнад земље очекује половином године.

"Припремни радови теку убрзано. Захтевни су, јер понегде мора да се насипа чак и два метра земље, песка, камена. У следећих недељу, две већ крећу да се раде шипови за Експо. Кратки су нам рокови, јер у децембру 2026. године, учесницима Експа морамо предати кључеве свих павиљона. Посао је огроман, ради се и национални стадион, а градићемо и још један мали пројекат односно Акватик центар за водене спортове", рекао је Мали.

Појаснио је да је реч о скакаоницама, базенима и сличним садржајима неопходним да би Србија могла да се кандидује за разна светска и европска првенства у воденим спортовима.

Наставиће се и са радовима у Београду на води па се у првом кварталу очекује отварање велике куле, односно хотела Сент Риџис, гради се још десетак зграда, а требало би да почне

изградња новог вртића и школе.

"На пролеће, највероватније у априлу, требало би да буде завршена и Београдска аутобуска станица, после чега неће бити аутобуског саобраћаја у том делу града који ће бити измештен на Нови Београд. Отвара се и хотел Бристол, наставља се изградња Променаде после Газеле ка Ади, а биће отворена и велика зелена пијаца", истакао је он.

Додао је да се очекују и радови на приватизованом хотелу "Славија" као и да би требало да се заврши зграда "Беобанке" на Зеленом венцу.

Мали је навео да је за очекивати да и приватни сектор покаже иницијативу и да тамо где држава реализује своје пројекте, као што су рецимо Макиш и Сурчин, и приватници крену да граде зграде разне намене.

"То су огромне површине, на Макишу 800, а у Сурчину више од хиљаду хектара и очекујем да ће приватна иницијатива да дође тамо, с обзиром да ми инвестирамо у инфраструктуру, у довођење канализационе и водоводне мреже, трафостанице, гасовод", рекао је он.

Истакао је да је ред потеза такав да се прво пронађу недовољно развијени делови града где држава направи један или два објекта која доминирају, као што је на пример Макишко поље за Београдски метро или Сурчин за Експо, а онда се пусти да приватни сектор покаже иницијативу и добије се добар резултат.

"Тако смо радили на Београду на води, тако ћемо радити и са осталим пројектима. Када Београд иде напред, иде и цела Србија, запошљава се наша грађевинска индустрија и то је једини одржив начин раста и развоја једне економије. На крају крајева, очигледно је да резултати које постижемо показују оправданост такве економске политике", истакао је Мали.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести