ГОДИШЊА ИНФЛАЦИЈА у Италији пала на 5,5 одсто

РИМ: Према прелиминарним проценама, годишња стопа инфлације у Италији је у августу пала на 5,5 одсто са јулских 5,9 одсто, саопштио је данас италијански Национални институт за статистику - Истат.
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

До успоравања годишње стопе инфлације дошло је због пада цена нерегулисаних енергената, рекреативних услуга које укључују поправке и личну негу, као и због пада цена непрерађене хране, услуга транспорта и трајне робе.

Насупрот томе, порасле су цене услуга становања и регулисаних енергената.

Базна инфлација, у коју спадају сви артикли без енергије и непрерађене хране, смањила се на 4,8 одсто у односу на јул када је износила 5,2 одсто.

До смањења је дошло и у индексу свих артикала без енергије, који је пао на 5,1 одсто са 5,5 одсто у претходном месецу.

Што се тиче робе, међугодишња стопа раста износила је 6,4 одсто, што је мање за 0,6 одсто у односу на јул, док је за услуге годишња стопа раста била 3,6 одсто, односно 0,5 одсто мање него претходног месеца.

Као последица тога, негативни инфлаторни јаз између услуга и роба се смањује у апсолутној вредности са 2,9 процентуалних поена у јулу на 2,8 у августу.

Цене намирница и непрерађене хране порасле су за 0,3 одсто на месечном нивоу и за 9,6 одсто на годишњем нивоу, што представља пад у односу на јул када су намирнице и непрерађена храна биле у порасту од 10,2 одсто на годишњем нивоу. 

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести