Годишње се рециклира 53.000 тона гума

НОВИ САД: У Србији се годишње рециклира 53.000 тона гума, што директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић оцењује као одличан резултат.
gume, dnevnik
Фото: Дневник, илустрација

У изјави за Танјуг он објашњава су гуме веома профитабилне када се рецклирају, а за то држава одобрава значајне субвенције.

Република Србија на свом тржишту годишње има око 36.000 тона гума, а када се гуме увозе на возилима, ту је негде око 53.000 комада годишње, каже он, и оцењује да је резултат у рециклажи гума добар зато што држава за тај посао даје субвенције од 20 динара по килограму.

Како истиче, међу земљама региона Србија има највећу субвенцију и тако подстиче рециклажну индустрију.

У плану нам је да се више упосли сакупљачка мрежа, односно да се редистрибуција новца који се прикупља од компанија-увозника дистрибуира и на компаније или лица која сакупљају гуму јер је то важан моменат да би се гуме изнеле из природе, рекао је Радовић.

Приликом рециклаже, гума се сецка на комаде, праве се гранулати, који се после користе у производњи, а може се пиролизом добити и гориво, објаснио је он.

Гума је профитабилан материјал и после се лако може користити у производњи других материјала, а по новим правилницима, убудуће ће сва дечја игралишта морати да буду поплочана гумом – а то се највише ради с рециклираном гумом, истакао је он, наводећи да су фирме – рециклери гуме углавном на подручју Војводине.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести