Гради се фабрика кафе у Пожаревцу

БЕОГРАД: Град Пожаревац је без накнаде уступио земљиште од 40 ари мешовитом предузећу Бамби Сакцес за изградњу погона за прераду и производњу кафе.
kafa zrno, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Погон би требало да се налази у Северном блоку нове индустријске зоне, пренео је синоћ портал Екапија.

Како се наводи, предузеће Бамби Сакцес било је у стечају до априла 2019. године, када је решењем Привредног суда у Пожаревцу поступак обустављен, а након продаје стечајног дужника предузећу Агрофоод Интернатионал из Београда за износ од 55,7 милиона динара.

Та београдска фирма, основана у фебруару 2019. године, накнадно је седиште фирме пребацила из Београда у Пожаревац, а њен оснивач је предузеће Агри Комодити из града Сандански у Бугарској.

Предвиђено је да након што Град Пожаревац уступи земљиште без накнаде, Бамби Сакцес конкурише за субвенције из локалног буџета у висини од 50.000 евра за изградњу хале.

Монтажни пословно-производни објекат требало би да има површину од 1.600 м2, док је пројектовани капацитет фабрике 200 тона месечно пржене, млевене и осталих врста напитака на бази еспресо и традиционалне кафе.

У бизнис плану је наведено и да је у старту планирано запошљавање 12 радника, а у наредних 6 до 12 месеци још 10, од којих би поједини требало да буду упућени и на специјалне обуке у матичним фабрикама у Бугарској и Грчкој.

Просечна нето зарада у фабрици по постизању пуне упослености производње биће 50.000 динара, односно 35.000 динара минимална нето зарада за запослене са ССС, до 118.000 динара за запослене са ВСС.

У првом допису Граду Пожаревцу бугарски инвеститор је представљен као познати дугогодишњи произвођач кафе са четири фабрике у окружењу - у Бугарској, Грчкој, Албанији и Северној Македонији и представништвима у Москви и Измиру.

Иначе, тржишна вредност земљишта које се уступа је око 50.000 евра.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести