Градња у зони Рибничког језера само у складу са законом

БЕОГРАД: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, поводом најаве челника општине Чајетина да планирају изградњу новог туристичког комплекса на Златибору у околини Рибничког језера, упозорава да се туристички садржаји у заштићеним природним зонама могу градити само у складу са законом.
jezero
Фото: Tanjug/video, ilustracija
У саопштењу достављеном медијима, Министарство поручује да се градња може одвијати само у складу са планским документима и након прикупљања свих потребних дозвола.
Како наводе, Златибор је већ претрпео велику штету због непланске и стихијске градње, која је у многоме променила изглед те планине.
Министарство је на то већ много пута упозоравало и предузимало мере из своје надлежности, укључујући и подношење кривичних пријава.
Имајући у виду да је најављени туристички комплекс “Златни град” још далеко од стицања законских услова за градњу, а да је развој тог комплекса већ најављен у медијима, Министарство јавно обавештава локалну самоуправу да се било какви радови могу изводити само у складу са законом.
С обзиром да је реч о подручју у другом режиму заштите и да би најављена градња туристичких садржаја могла да отпочне, потребно је да Општина Златибор изради План детаљне регулације за зону Рибничког језера, након престанка коришћења те акумулације за водоснабдевање.
Министарство у саопштењу напомиње да Златибор није само планина на територији Општине Чајетина, већ је и заштићено природно добро и да је локална самоуправа дужна да води бригу о његовом очувању, како бисмо га сачували и за будуће генерације.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести