Грчка продаје 30 одсто удела у АТИНСКОМ АЕРОДРОМУ

АТИНА: Грчка је данас огласила продају 30 одсто свог удела у Међународном аеродрому у Атини, а очекује се да ће трговина акцијама почети на Атинској берзи од среде.
aerodrom, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Иницијална јавна понуда привукла је потражњу, која је премашила број доступних акција, чиме је прикупљено 785 милиона евра за грчки државни приватизациони фонд ХРАДФ, пренео је АП.

Агенција наводи да је цена акције постављена на 8,20 евра, што је највиша тачка распона који је предвидео ХРАДФ, а то подразумева тржишну капитализацију аеродрома у нивоу од 2,46 милијарди евра.

Министар финансија Костис Хаџидакис рекао је да би листинг нових акција пружио снажан подстицај грчким тржиштима капитала.

Укупан промет на грчким аеродромима прошле године достигао је историјски максимум од 72,6 милиона људи, што је повећање од 14 одсто у односу на исти период прошле године, наводи се у подацима грчке управе за цивилно ваздухопловство.

 АП истиче да је отприлике 32 милиона туриста посетило Грчку 2023. године, скоро четири милиона више него претходне.

Током финансијске кризе у Грчкој од 2010. до 2018, земља је приватизовала велики број државних ресурса. Процес приватизације потом је настављен споријим темпом, али се држава недавно одрекла удела у великим грчким банкама и наставила са концесијама за луке и аутопутеве, наводи агенција.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести